Linoleik asit (Linoleic acid); çok çeşitli gıdalarda, özellikle pek çok kabuklu yemiş, tohum ve tohum yağında doğal olarak bulunan bir omega-6 çoklu doymamış yağ asididir.
Tohum bitkilerinden yapılan bitkisel yağların ana bileşeni olan linoleik asit, birçok işlenmiş gıdada önemli bir kalori kaynağıdır.
Ve diğer yağ asitleri gibi, aroma bileşikleri taşıyarak ve dokuları değiştirerek gıdaların duyusal özelliklerine katkıda bulunur.
Linoleic acid, oda sıcaklığında sıvı, renksiz veya hafif saman renginde ve tatsız veya hafif acıdır.
Moleküler olarak kararsızdır ve depolama ve ısıtma sırasında yan ürünlere oksitlenmeye eğilimlidir ve oksitlendiğinde acı tadı artar.
Bir omega-6 yağ asidi olan linoleic acid, insanların diyet yoluyla alması gereken doğal olarak oluşan iki temel yağ asidinden (EFA) biridir. Başka bir deyişle, vücut onu gıdalardaki diğer bileşiklerden üretemez.
Linoleik asidin bir diğer adı, 18 karbon atomu ve iki çift bağ içeren kimyasal yapısından dolayı C18:2 veya C18:2n6’dır.
Birden fazla çift bağ içerdiğinden çoklu doymamış yağ asidi olarak adlandırılır. Buna karşılık, tekli doymamış yağ asitleri (genellikle zeytinyağında bulunur) yalnızca bir çift bağa sahiptir.
Hayatta kalmak için düşük miktarlarda %1-2 linoleik asit gereklidir, ancak araştırmalar daha yüksek alımları iltihaplanma, kalp hastalığı, kanser, bunama ve diğer nörolojik bozukluklar, diyabet ve obezite gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirir.
Bugün ortalama bir insan, tarihin herhangi bir zamanında olduğundan çok daha fazla linoleik asit tüketir. Bunun nedeni 20. yüzyıla kadar çoğu insanın bitkisel yağlar veya yüksek linoleik asit içeren tohum yağları tüketmemesidir.
Peki, bu neden bir problem?
Bir omega-6 çoklu doymamış yağ asidi olduğu için, linoleic acid doğası gereği kararsızdır. Diğer yağların çoğundan daha kolay oksitlenir. Bu üretim, depolama, nakliye ve pişirme sırasında olduğu kadar yedikten sonra vücudun içinde de geçerlidir.
Vücut onu doğrudan hücre zarlarına dahil ettiğinden, fazla linoleic acid zamanla hücrelerde biyolojik olarak birikerek hücresel düzeyde kararsızlığa ve iltihaplanmaya neden olur.
Son olarak, aşırı linoleik asit tüketimi ayrıca vücuttaki omega-6 ve omega-3 yağları arasında bir dengesizlik yaratır. Ve dahası dokulardaki anti inflamatuar omega-3’leri tüketir.
Araştırmacılar, insanların doğal olarak bu yağlardan eşit oranda tüketmek için evrimleştiğini düşünmektedir. Ancak bugün birçok insan omega-3 yağlarından 20 kat daha fazla omega-6 tüketmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…