Mahlep ya da mahlep kirazı küçük boylu çalı tipi ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Bu meyve gül ailesinin bir üyesidir. Vişne ve kiraz bitkilerinin anaç bitkisidir.
Mahleb ağaçları ülkemizde çeşitli bölgelerde yetişir. Tokat ve Mardin illerimizde çok yaygındır. Dünya’da da çok çeşitli iklim tipine uyum gösterdiği bilinmektedir. Yabani bir türdür.
Latince ismi: Prunus mahaleb L.
Meyvenin içindeki tohumlar (çekirdek) kiraz çekirdeği gibidir. Sert bir kabuğu olan çekirdeklerin taze iken tadı da taze bademi (çağla) andırır.
Çekirdekler genellikle kurutulup öğütüldükten sonra sofralarda kullanılır. Toz haldeki mahlebi tatlı ve tuzlu tariflerde kullanmak mümkündür.
Tane Mahlep Satın AlEkmek, kek, çörek, kurabiye, bisküvi, Kandil simidi, Ramazan pidesi, Paskalya çöreği ve diğer hamur işlerinde kullanımı yaygındır.
Buna ek olarak dünya mutfaklarında sotelenmiş sebzeler ile servis edilir. Çorbalara ve özellikle havuçlu, balkabaklı tariflere eklenir.
Pilav yapımında çok çok az bir miktarda ekleme yapmak pilavın lezzetine lezzet kadar.
Toz Mahlep Satın AlBu toz formlu baharat girdiği tariflere çok hoş bir aroma ve ekstra bir gevreklik sağlar. Dahası mahlebin kullanıldığı hamur işlerinin bayatlamadan saklama süresi epey uzar.
Bu ikili hep yan yana anılsa da aslında farklı ailelerden iki türdür. Salep yüzlerce farklı türü olan salep bitkisinin yumru kısımlarıdır. Ve toprak altında yetişmektedir.
Mahlep ise ondan tamamen farklı olarak bir ağacın dallarından hasat edilir. Salep şeker, tarçın ve süt ile harmanlanarak geleneksel bir içecek olarak servis edilir. Ayrıca dondurma yapımının da ayrılmaz bir parçasıdır.
Mahlebin ise kullanımı genellikle bir baharat gibidir.
Mevsiminde hasat edilen meyvelerin yalnızca çekirdek kısımlarını kuruttuktan sonra öğüterek siz de kendi mahlep tozununuzu evde katkısız bir biçimde hazırlayabilirsiniz. Kuruttuğunuz çekirdekleri öğütmek için güçlü bir öğütücüye ihtiyacınız olduğunu unutmayın!
Lezzetinin yanı sıra sağlık faydaları ile geleneksel tıptada yeri olan bir tür baharattır.
Balgam sökücü, boğaz ağrısı azaltıcı, nefes açıcı, şeker düşürücü, eklem ağrılarını azaltıcı etkileri olduğuna inanılan bu ikili güzelce harmanlanarak 1 çay kaşığı kadar günlük olarak tüketilir.
Karışımda mahlebin bala oranı 10’da 1 olarak ayarlanabilir.
Bunun dışında mahlep tozu demlenerek çay gibi de tüketilebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…