Diyet

Makrobiyotik Beslenme Nedir?

Makrobiyotik beslenme (macrobiotic diet); tüketilen ana besinlerin tam tahıllar, yerel taze sebzeler, deniz sebzeleri ve bakliyatlar olduğu bir diyet programıdır.

Mevsim meyveleri, kuruyemişler, tohumlar ve haftada iki ila üç kez beyaz balık diyet boyunca tüketilir.

 Et, süt ürünleri, diğer birçok hayvansal ürün, belirli meyve ve sebzeler ve bazı genel içecekleri diyetin dışında bırakıldı.

Diyet 1970’lerde oldukça popülerdir. ”Makrobiyotik” terimi, doğa ile uyum içinde yemek yemeyi ve yaşamayı ifade eder. Amaç, uzun ve sağlıklı bir yaşamı teşvik etmektir.

Bu diyetin arkasındaki fikir; modern, batılı bir diyetin kanser gibi birçok hastalığa neden olmasıdır. Diyet yapan insanlar, sağlığın anahtarının, yaşadığınız yerden işlenmemiş, tam gıdalarla ağırlıklı olarak vejetaryen bir diyet yemek olduğuna inanırlar.

Makrobiyotik Diyetin Temelleri

Bu diyetteki ana yiyecekler tam tahıllar ve tahıl ürünleri, sebzeler, deniz sebzeleri ve bakliyatlardır. Diğer yiyecekler balık ve deniz ürünleri, meyveler, içecekler ve atıştırmalık yiyeceklerdir.

Diyet:

  • %50 ila %60 tam tahıllar (esmer pirinç, arpa, yulaf, karabuğday gibi)
  • %25 ila %30 meyveler ve sebzeler
  • %5 ila %10 çorbalar
  • %5 ila %10 bakliyatlar ve deniz sebzeleri şeklinde tasarlanır.

Makrobiyotik diyet ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere yaşam tarzı önerilerini de kapsar:

Sadece açken yemek ve sadece susadığında su içmek,

Yiyecekleri yutmadan önce sıvılaşana kadar iyice çiğnemek,

Yiyecekleri pişirmek ve saklamak için sadece ahşap, cam ve porselen gibi doğal malzemeler kullanmak,

Mikrodalga fırınlardan ve elektrikli ocaklardan kaçınmak,

Pişirmeden veya içmeden önce suyu arıtmak,

Aromalı, kafeinli veya alkollü içeceklerden kaçınmak.

Makrobiyotik Beslenme Faydaları Nelerdir?

Bu diyet; basitçe kilo kontrolünden çok, gıdanın felsefenin köşe taşlarından biri olduğu dengeli bir yaşam tarzı yaratmakla ilgilidir.

Amacınız kilo vermekse, o zaman makrobiyotik bir yeme biçimini benimseyerek kilo vermeniz muhtemeldir, ancak protein açısından zengin gıdaları çok fazla karbonhidratla değiştirmemeye dikkat etmek gerekir.

Tahıllar ve pirinç gibi nişastalı karbonhidratların fazla yenmesi kolaydır. Araştırmalar, makrobiyotik rejimin kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve aynı zamanda daha düşük kan lipitleri ve kolesterol artı kan basıncı yönetiminde faydalar bildiren çalışmalar olduğunu göstermektedir.

Bu kısmen, rejimin bitki bazlı, az yağlı, yüksek lifli doğası sayesindedir.

Planın diyetle ilgili yönleri, tip II diyabetliler ve reaktif hipoglisemi yaşayan diyabetik olmayanlar için de faydalıdır. Yani yemekten yaklaşık dört saat sonra kan şekeri seviyeleri aşırı derecede düşüktür.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

18 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce