Mandalina kabuğu, mandalinanın faydalarını yoğun biçimde içeren kısımlarıdır. Bu değerli kısımlar çoğu zaman soyulup öylece çöpe atılır.
Oysa kabuklar mandalinanın iç kısımlarından bile çok C vitamini içerir. Bünyesinde tangeretin adı verilen bir süper flavonoid, antioksidan içerir. Bu özel madde kötü kolesterolü ve şekeri düşürmede umut verici etkilere sahiptir.
Mandalina kabukları güzel ve sağlıklı görünen bir cilde kavuşmak için de yardımcıdır.
Kabukları kurutmak kolay ve zahmetsizdir. Önemli olan kullanılacak mandalinaların zirai tarım ilacı içermemesidir.
Kabukların iç beyaz kısımları acıdır. Bu acı kısımları kabuklardan bir bıçak yardımı ile ayırmak akıllıca olur. Ayrıca bu kısımların sindirilmesi güçtür. Kabızlığa neden olabilir.
Beyaz kısımlar ayrıldıktan sonra kabukları soba ya da kalorifer üstünde kurutabilirsiniz. Ortam ısısı yüksek ise bir ısı kaynağı olmadan bile kabuklar kurutulabilir.
En düşük ısıya ayarlanmış fırında da kurutma yapmak mümkündür. Bu yöntem hızlıdır.
Yoğun C vitamini içeriği ile cilt için ideal bir besindir. Gözenek temizleyici, selülit görüntüsünü azaltıcı peeling etkisi vardır. Bu özellikleri ile ev yapımı cilt maskesi tarifleri için bulunmaz bir üründür.
Mandalina kabuğu sivilce oluşumunu da engelleyicidir. Oluşmuş sivilcelerin hızlı biçimde sönmesine ve yeniden çıkmamasına yardımcıdır. Antibakteriyel özelliktedir.
Kabukları kurutttuktan sonra tüketmenin en güzel ve keyifli biçimi çay olarak demlemektir.
Kurutulan mandalinaları mutfak robotundan geçirerek tamamen toz hale getirmek kullanım kolaylığı sağlar.
Kabuklar tek başına ya da yeşil çay gibi diğer bitki çayları ile bir arada demlenebilir. Enfes bir tadı ve eşsiz bir kokusu vardır.
Bu çayın kabızlık önleyici, sindirim sistemini düzenleyici etkileri de vardır.
Örneğin kurutulup öğütülmüş kabuklar keklerde, kurabiyelerde, bisküvilerde, kremalarda aroma verici olarak tercih edilebilir.
Çorba yapımında, bakliyat yemeklerinde 1-2 parça pişirme suyuna atarak değişik bir tat elde edilebilir.
Mandalina kabuğu reçeli hazırlanabilir.
Ev yapımı sivilce ve selülit karşıtı cilt bakım maskelerinde değerlendirilebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…