Mangosten, mangostan ya da mangosteen meyvesi sarımsağı andıran görüntüsü ile oldukça sıra dışı egzotik bir meyvedir.
Manav reyonlarında görmeye pek de alışık olmadığımız bu egzotik meyvenin Güneydoğu Asya iklimine uyumludur ve o bölgelerde yaygın yetişir.
Meyvenin tadı hem tatlı hem de ekşidir. Oldukça sulu ve beyaz iç kısmı meyvenin asıl yenen kısmıdır.
Olgun haldeki bir mangostenin dış kabuğu ise hoş koyu bir mor renktedir.
Tadı çok baskın ya da aşırı lezzetli olarak tanımlanamasa da bu meyve gerçekten sağlık faydaları ile dikkate değer!
1 porsiyon yaklaşık 200 gr meyve için:
Mangosteen meyvesinin özellikle içerdiği yüksek lif oranı dikkate değer oranda yüksektir. Buna karşın düşük kalorili denebilecek meyveler arasında yer alır.
Mangosten, yüksek antioksidan kapasitesine sahip vitaminlerin yanı sıra ksantonlar olarak bilinen benzersiz bir antioksidan bileşenine sahiptir.
İçeriğindeki bitki bileşikleri ve lif ile anti – inflamatuar etkilere sahiptir. Aynı bileşikler kan şekerini de düşürmeye yardımcı olabilir.
İçindeki ksantonlar ile meyve, kansere karşı koruma sağlayabileceği çalışmalarla desteklenmektedir.
Mangostenin kilo kaybı ve obezitenin önlenmesinde rol oynayabileceği de gene yeni bilgiler arasında yer alır.
Meyvenin, bağışıklık hücrelerinin sayısını artırabileceğini ve iltihaplanmayı azaltabileceğini ve potansiyel olarak bağışıklık sağlığını artırabileceği keşfedilmiştir.
Antioksidan ve anti enflamatuar bileşikleri ile, cilt hücrelerini güneşe maruz kalma ve yaşlanma ile ilişkili hasarlardan koruyabileceğini düşündürmektedir.
Bu meyve çok fazla ön hazırlık gerektirmeden tüketilebilir. Tüketime uygun olmayan mor dış kabuğu soyulur. Bu iş için tırtıklı bir bıçak kullanmak en iyisidir.
Asıl yenen kısmı tamamen beyaz, etli ve sulu kısmıdır.
Meyvenin bu kısmı, lez çiğ olarak doğrudan yenebilir.
Ayrıca smoothielere ve meyve salatalarına eklenebilir.
Bu meyve dünya en çok Tayland’da yetişir. Tayland’ın yanı sıra Endonezya, Malezya ve Filipinler’de yaygındır.
Bol yağışı ve nemi seven bu tropikal meyve ülkemizde yaygın biçimde yetişmez. Ancak yüksek yağış alan Ege ve Akdeniz kıyılarının kısıtlı bir bölümünde yetişmesi muhtemeldir. Alanya’da ve Gazipaşa’da aktif yetiştirilciler vardır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…