Mantar kahvesi gün geçtikçe popülerleşen ve kahveye kafeinsiz bir alternatif olmanın yanı sıra sağlık faydalarıyla da öne çıkan bir üründür.
Mantar kahvesi, geleneksel kahve çekirdekleri yerine öğütülmüş şifalı mantarlarla yapılır.
Kafein içermez ve sinir sistemi tepkisini düzenlemeye yardımcı olan çok çeşitli antioksidanlar ve kimyasal bileşikler içerir.
Normal kahve gibi, mantar kahvesi de enerji seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir. Ancak fark bunu kafein sayesinde yapmamasıdır.
Bu kahvenin kafeinin olası yan etkileri olmadan daha iyi odaklanmayı teşvik edebileceği ve kaygı ve kortizol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Ancak bazı ürünler tıbbi mantar ve hazır kahve karışımı ile harmanlanarak hazırlanır. Bu durumda mantar kahveniz de kafein içerebilir. Bundan emin olmak için daima ürünün etiketini kontrol etmeniz önerilir!
Mantarlar adaptojenik özelliklere sahiptir.
Nöroprotektif, yorgunluk önleyici, depresyon önleyici, kaygı önleyici, bilişsel geliştirici ve merkezi sinir sistemi uyarıcı aktiviteyi teşvik etmek için beyinde moleküler düzeyde çalışırlar.
Araştırmalar, adaptojenlerin stresli , yorgun ve zihinsel olarak bitkin olduğunuzda zihinsel iş gücünüzü artırabileceğini ve dikkat sürenizi artırabileceğini göstermektedir.
Çok fazla kahve içmek titremelere, çarpıntıya, kaygıya ve dehidrasyona yakınlığa sebep olur. Bu şikayetler ise konsantre olmayı ve odaklanmayı zorlaştırır.
Kahvenin mide asidi üretimini ve salgısını uyardığı da bilinmektedir. Bu nedenle gastrit, gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide sorunları yaşayan kişilerde tüketimi azaltılmalı veya hatta kaçınılmalıdır
Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda mantar kahveleri zaman zaman tüketilebilecek nitelikli bir alternatif olabili!
Mantar kahvesi faydaları Neler?
Geleneksel Çin Tıbbına göre mantarlar beş hayati organın fiziksel sağlığını ve işlevlerini artırmak için faydalıdır.
Spesifik olarak ise farklı mantarların farklı sağlık yararlarından söz etmek mümkündür.
Mantar kahvelerinde yaygın kullanılan mantarların sağlık faydaları ise şöyle özetlenebilir:
Ortak olara ise bu türler antialerjik, antibakteriyel, antifungal, antiviral, sitotoksik, antihiperlipidemik, antidiyabetik, hepatoprotektif, nefroprotektif, osteoprotektif ve hipotansif özelliklere sahiptir.
Bu mantarlı kahveler sıklıkla hazır olarak alınır. Ancak çeşitli mantarları öğüterek de kahveyi hazırlamak mümkündür.
En yaygın kullanılan mantarlar;
Bu türler zararsız, besleyici ve yaygın olarak gıda olarak kullanılan mantarlardır.
Toz haldeki mantar kahvesini hazırlamak ise çok basittir. Toz yalnızca sıcak su ile bir araya getirilerek tıpkı kahve gibi demlenerek ve süzülerek tüketilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…