Mantar Nasıl Kurutulur?
Yabani mantarların sezonları genellikle oldukça kısadır. Ancak mantar severler, bu lezzeti tüm bir sene boyunca çıkarmak isteyebilir.
Kuzu Göbeği MantarıO zaman yapılabilecek birkaç alternatif karşımıza çıkar:
Mantar kurutmak eğer kurutacağız miktar çok fazla değilse aslında oldukça kolaydır.
Yalnızca kurutma öncesinde, esnasında ve sonrasına dikkat etmemiz gereken basit ipuçları vardır.
Kurutma için kurutucu makinalar, fırın tercih edilebilir ya da mantarlar ipe dizilip asılarak -tıpkı kuru biber gibi- kurutulabilir.
Her iki yöntemde de mantarın temiz halde olması ve toplandıktan çok kısa süre sonra kurutma işlemine geçilmesi önemlidir.
Kurutulacak yabani mantarların öncesinde yıkanması kesinlikle önerilmez.
Eğer mantarlar makina içinde kurutulacaksa birbirlerine değmez biçimde, düzgün biçimde sıralanmalıdır. Eşit bir kuruma sağlamak için çok büyük ebatlı olan mantarlar ikiye bölünebilir. Bunun dışında mantarlar bütün halde kurutulabilir.
Eğer kurutucunuz yoksa en düşük ısıda fırında da kurutma yapılabilir. Ancak ısının gerçekten düşük olması, mantarların kurumak yerine pişmeye başlamaması için önemlidir.
Ancak içi boş yapıdaki mantarlarda en ideali basit yöntemle asarak kurutma yapmaktır.
Kuzu göbeği mantarı, cincile mantarı, trompet mantarı… asarak kolayca kurutabileceğiniz mantarlardır.
İpe dizilen mantarlar direkt güneş almayan, yarı gölge, havadar bir yere asılmalıdır. Mümkünse açık havada kurutma yapılmalıdır.
Kuzu Göbeği MantarıKurutuşmuş mantarlar tamamen kuru olmalıdır. Öyle ki kırılabilir yapı kazanmalı ve tüm yumuşaklığını yitirmelidir.
Bir kraker kadar kıtır kıtır olmayan ve yumuşak kalan mantarlar çok kısa süre içinde bozulacaktır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…