Marteniçka

Marteniçka Geleneği Nedir? Nasıl Yapılır?

Marteniçka, eski bir Bulgar geleneğidir. Geleneğin Bulgarca ismi martenitsadır. Diğer Balkan ülkelerinde de bu gelenek bilinir ve kutlanır.

Bu gelenek her yıl mart ayı boyunca sürer. Maeteniçka bileklikleri genellikle mart aynın ilk günü dilekler eşliğinde takılır.

Baharın gelişini müjdeleyen gelenek, yılın bu güzel zamanını coşkuyla kutlamak amacı taşır.

Doğayla bir olmayı, yaşamın mucize döngüsünü hatırlatır insanlara.

Marteniçka Nasıl Yapılır?

Martenitsa için kırmızı beyaz ipten bir bileklik örülür, ya da saçlara takılacak kımızı beyaz bir süs yapılır. Marteniçka mart ipi olarak da anılır, bazı bölgelerde bu ip yakaya da takılır.

Marteniçka örmek için genellikle yünlü ip kullanılır. Ama kullanılan materyal çok da önemli değildir, evinizde bulacağınız kurdelalarla bile kendi bilekliğinizi örebilirsiniz.

Bileklik ya da süs bir dilek tutularak takılır ve mart ayı sona ererken; gökyüzünde bir leylek, kırlangıç ya da turna görüldüğünde ya da çiçek açan bir ağaç görüldüğünde çıkartılır. Bazı bölgelerin geleceğine göre çiçek açan bir ağaç değil ancak meyve veren bir ağaç görüldüğünde bileklik çıkartılır.

Çıkartılan bileklik, büyükçe bir taşın altına saklanır, ya da çiçek açan ağacın dallarına bağlanır ki tutulan dilek gerçek olsun.

Marteniçka Renklerinin Anlamı

Martenitsa örerken kullanılan beyaz ip, uzun bir ömrü simgeler. Kırmızı ip ise gücü, kudreti, sağlığı ve sıhhati simgeler.

Marteniçka örerek sevilen insanlara hediye etmek de bu geleneğin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Çünkü marteniçka bilekliği para verilip satın alınamaz. Sevilen insanlara, eşe, dosta, akrabaya bu kırmızı beyaz bilekliği hediye etmek birlikte olma duygusunu pekiştirir ve tarihi çok eskilere dayanan bu geleceği ayakta tutar.

Bu kırmızı beyaz bilekliğin takıldığı süre boyunca, takan kişiyi tüm gelecek kötülüklerden koruduğuna inanılır.

Martenitsa Hikayesi

Martenitsa geleneğinin temelleri, semavi dinlerin çok  öncesine, Paganizme dek uzanır. Paganizme göre bu gelenek yılın bereketli zamanları olan baharın gelişini kutlamak amaçlıdır. Toprağın, havanın ve suyun uyanışı bir arada, beraberce kutlanır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce