Mavi kantaron otu; yaygın biçimde peygamber çiçeği ve peygamber düğmesi çiçeği olarak da bilinir. Bitki özellikle sindirim dostu ve göz tahrişine olumlu etkileri ile bilinir.
Sağlık faydaları için hem kuru hem de taze olarak kullanılan bitki, doğada, tarla kenarlarından kendiliğinde yetişir.
Yenilebilir çiçeklere sahip bitki özellikle asitli topraklarda yaygın görülür. Çiçekler bahar ve yaz ayları boyunca hasat edilir. Ve tıbbi, kozmetik ve mutfak amaçlı kullanılır.
Latince ismi: Centaurea cyanus
Mavi kantaron diğer ismi: Belemir, yaka çiçeği, mavi bone, bluecup ve hurtsickle
Asteraceae (Papatyagiller) familyasına ait olan bitki; insan vücudunu uyardığı ve güçlendirdiği, bağışıklık sistemini, karaciğer aktivitesini güçlendirdiği ve sindirimi kolaylaştırdığı bilinmektedir.
Mukus zarı ve doku iltihabı ve cilt iltihabı , ağrı ve konjonktivit gibi günlük rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanıldığı bilinmektedir.
Bu durumlarda etkili olan romatizma ve enfeksiyonlara veya göz tahrişine (arpacık, konjunktivit) iyi gelen yatıştırıcı etkisi olduğuna inanılır.
Genellikle göz damlası ve göz losyonlarında bir bileşen olarak ilaç sanayinde yeri vardır.
Ayrıca, peygamber çiçeği çiçek suyu (veya peygamber çiçeği bitkisel distilatı) güneş yanıklarını, göz tahrişini ve hatta cilt bozukluklarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Mavi kantaron çiçeğinden elde edilen yağı öncelikle göz çevresindeki koyu halkalara karşı kullanır. Gerçekten de, iltihap önleyici özellikleri ve rahatlatıcı etkisi ile bu bölgede etkili olabilmektedir.
Btikinin aktif ana bileşeni, bu nedenle çeşitli kozmetik ürünlerde ve özellikle makyaj temizleme losyonlarında bulunur.
Cilt için bir tonik olarak kullanılabilen peygamber çiçeği hidrolatı, sabah (herhangi bir makyajdan önce) veya akşam (makyajı çıkardıktan sonra) yüze uygulanabilir.
En hassas olanlar da dahil olmak üzere her cilt tipine uygun olan peygamber çiçeği çiçek suyu, özellikle sıcak havalarda cildin sıkılaşmasına ve tazelenmesine yardımcı olur.
1 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı kadar kuru bitki yeterli olur.
Çayı hazırlamak için bir demliğe soğuk suyu dökün ve bitkileri içine atın. Ardından ocakta bir taşım kaynama noktasına kadar getirin kaynama başlayınca ocağı kapatın.
5 dakika demlenmesini bekleyip, bitkileri süzün ve çayınızı tüketin.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…