Melas, şeker kamışı ve şeker pancarından şekerin çıkarılması sırasında elde edilen koyu renkli, tatlı, şuruplu bir yan üründür.
Pekmez, şeker kamışı ve şeker pancarının yoğun bir şekilde yetiştirildiği Karayipler ve Güney Amerika’da zengin bir tarihe ve uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.
20. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde çok popüler bir tatlandırıcı olmuştur, ancak bugün daha az kullanılır.
Eski moda tarifler için mükemmel olan melas; zencefilli kurabiye gibi tatlı unlu mamullerin yanı sıra barbekü sosu ve yoğun tatlılığından yararlanan diğer tariflerde kullanılabilir.
Şeker yapım sürecinde, şeker kamışından veya şeker pancarından elde edilen meyve suyu, şekerler kristalleşip çökelene kadar kaynatılır.
Kristalizasyondan sonra kalan şuruba melas denir. Tipik olarak, şeker kamışı suyu, mümkün olduğu kadar çok şeker çıkarmak için üç döngü kaynama ve kristalleşmeye tabi tutulur.
Birbirini takip eden her döngüde, kalan melas daha az şeker içerir. Pekmezin rengi, tatlılığı ve besin içeriği, çeşide veya ne kadar şeker çıkarıldığına bağlı olarak değişebilir.
Birkaç yaygın türü vardır:
Melas, birçok unlu mamul ve sosta yaygın bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Bu özellikle Amerika’da yaygındır.
Melas girdiği tarife nem katar ve daha koyu bir renk sağlar. Ek olarak, yiyeceklerin yumuşamasını yavaşlatmaya yardımcı olan ve kuru fasülyenin uzun pişirme sürelerinden sonra bile şeklini korumasına yardımcı olan kalsiyum içerir.
Hafif melas, pancake şurubu olarak kullanılabilir veya sıcak tahıllara ve yulaf ezmesine karıştırılabilir. İçecekleri tatlandırmak için de kullanılabilir.
Ticari olarak melas, genellikle rom yapmak, kalın ale gibi koyu biralar yapmak ve tütün ürünleri için bir tat katkı maddesi olarak kullanılır.
Ayrıca kahverengi şekerin koyu, zengin tadı ve dokusundan da sorumludur.
Kahverengi şeker, rafine beyaz şekerin yaklaşık yüzde 5 melasla birleştirilmesiyle üretilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…