Melek otu (Angelica archangelica), maydanozgiller ailesine aittir ve doğada yabani olarak yetişebilir. Melek otunun 60’tan fazla türü vardır ve bu familya içinde zehirli bitkilerin yanı sıra baharatlar ve şifalı otlar da bulunur.
Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinin folklorunda, kültüründe ve mutfağında önemli bir rol oynamıştır.
Melek otu, Kuzey Avrupalılar arasında o kadar değerli bir bitkiydi ki, özel konutlardan çalmanın suç olduğu dahi belirtilmiştir. Bu bitkinin anavatanı Kuzey topraklarıdır ve Buz Devri’nden sağ çıkarak Finlandiya, İsveç, Norveç, İzlanda ve Faroe Adaları’nın Arktik bölgelerinden geldiğine inanılır. Bu bitki o kadar kıymetliydi ki, kimi inançlara göre şairlere ilham veren bir aroması vardı ve şairler bu bitkiyle ödüllendirilirdi.
Yemek pişirmeden tıbbi kullanıma kadar birçok farklı alanda kullanılmıştır. Özellikle İskandinav mutfağında ve geleneksel tıpta önemli bir yeri vardır. Melek otu kökleri, Norveç’te hala ekmek yapımında kullanılır. Grönland, Faroe Adaları ve İzlanda’da ise melek otunun uzun, parlak yeşil, etli sapları şekerlemelerde, pasta süslemelerinde ve reçellerde kullanılır.
Geleneksel tıpta sindirim sorunları, bronşit hafifletme, karaciğer fonksiyonlarını uyarım, baş ağrıları, sinirlilik ve yorgunluk gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Bitki uzmanları melek otunun dolaşımı iyileştiren bir ısınma toniği olarak da işe yaradığını bilmektedir.
Melek Otunun Rütellerde Kullanımı
Melek otuna tılsım güçleri atfedilmiş ve bazı inançlara göre melek otu cadılardan ve büyülerden koruyan bir tılsım olarak kullanılmıştır. Ayrıca, melek otunun köklerinin yakılması ve dumanının solumanın zihinsel ve fiziksel rahatlama sağladığına inanılmıştır.
Hem sağlık hem de büyüsel inançlar açısından zengin bir geçmişe sahiptir. Geleneksel olarak kullanıldığı yerlerde hala önemli bir bitki olarak kabul edilmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
DIM (Diindolilmetan), turpgiller ailesine ait sebzelerde doğal olarak bulunan bir bileşiktir ve hormon dengesini destekleyici…
Düşük östrojen, yaşlanmanın doğal bir parçasıdır ve sıcak basmaları, ruh hali değişimleri ve kemik kaybı…
Low estrogen is a natural part of aging that can lead to symptoms like hot…
Bergamot kabuğu, sağlık, mutfak ve cilt bakımı gibi birçok alanda fayda sağlayan çok yönlü bir…
Deodorantlarda kullanılan alüminyum bileşikleri, antiperspirant özelliği sayesinde terlemeyi azaltır. Ancak, meme kanseri, Alzheimer hastalığı, hormonal…
Evde kullandığınız bazı ürünler sağlığınız üzerinde ciddi riskler oluşturabilir. Kokulu mumlar ve yapay oda kokuları,…