Menengiç; çedene, çıtlık çitlenbik, çöğre, sakızlaki, bıttım, çıtımık isimleriyle de anılan doğada kendiliğinden yetişen yabani bir tür yemiştir. Aşısız çam fıstığı olarak da bilinir, çam fıstığının yakın akrabasıdır.
Küçük yeşil taneli bu yemiş ülkemizin özellikle sıcak bölgelerinde yetişir. Bu yemişin insan sağlığına faydaları oldukça fazladır.
Çitlembik; potasyum, demir, kalsiyum, proteince çok zengindir. A ve C vitaminlerini barındırır.
Özellikle kış aylarında, mevsimsel geçişlerde gözlenen boğaz ağrısına ve öksürüğe karşı menengiç çayı birebirdir.
2 tatlı kaşığı çedene 5 dakika kadar kaynatılır. Kaynatılan yemişler süzülür ve bardağa alınır. 1 çay kaşığı ham bal ilave edilerek içilir. Boğazları yumuşatacak, öksürüğün azalmasına yardımcı olacaktır.
Menengiç Tozu Satın Al5 tatlı kaşığı çedene öğütülür ve 5 yemek kaşığı ham bal ile güzelce karıştırılır, macun kıvamına getirilir, 1 hafta süre ile buzdolabında dinlenmeye bırakılır. 1 haftanın sonunda hazır olan karışım günlük olarak 1 çay kaşığı düzenli olarak tüketilir.
Karışım kronik mide ağrısına iyi gelir. Hazımsızlığı azaltıcı etkisi vardır.
Menengiç kuruyemiş olarak tüketilir. Öğütülerek börek harcı olarak kullanılır. Bazı yörelerde menengiç yağından bıttım sabunu hazırlanır. Bu sabun egzamaya, mantara, sivilcelere, istenmeyen vücut kokularına, varislere çaredir. Kuru saçların yağ dengesini sağlar, saçlara parlaklık verir.
Çedenenin en yaygın kullanımı menengiç kahvesi olarak içilmesidir.
Menegiç kahvesi tıpkı Türk kahvesi gibi hazırlanır. Türk kahvesinden farklı olarak menengiç kahvesine süt ilave edilebilir.
Menengiç kahvesi kafein içermez!
Satın AlAraç girmeyen araziden toplanan yabani, doğal menengiçleri egepazarindan.com adresinden güvenle satın alabilirsiniz. Çedenelerimiz çiğ olarak, kavrulmadan, hiç bir işlem görmeden tarafınıza ulaştırılır.
Güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan, bilgilendirici makalelerimizden haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum), mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da birçok sağlık sorununa…