Metil sülfonil metan (Metilsülfonilmetan) ya da kısaca MSM; çeşitli şikayetler ve semptomlar için kullanılan bir gıda takviyesidir.
Esasen bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda da doğal olarak bulunan kükürt içeren bir bileşiktir.
Ancak diyet takviyeleri oluşturmak için bir laboratuvarda toz veya kapsül formunda üretilir. MSM takviyeleri alternatif tıp uygulamalarında eklem ağrısını hafifletmek, iltihaplanmayı azaltmak ve bağışıklığı artırmak için kullanılır.
Ayrıca araştırmalar artrit ve rosaceaya (gül hastalığı)gibi bir dizi durumun tedavisinde kullanımını desteklemektedir.
Eklem ağrısı, eklem sertliği ve şişmeyi azaltmada etkilidir. Buna bağlı olarak genel yaşam kalitesini artırabilir.
Artrite bağlı ağrıları hafifletebilir ve fiziksel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Yoğun egzersiz ve spor sonrası oluşan ağrıyı, kas hasarını ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur ve daha çabuk iyileşmeye yardımcı olur.
TNF-ɑ ve IL-6 gibi iltihaplanma ile ilişkili moleküllerin salınımını azaltabilir.
Güçlü bir antioksidan olan glutatyon düzeylerini artırabilir.
Keratini güçlendirerek ve iltihaplanmayı azaltarak cilt sağlığını iyileştirebilir. Hatta rosacea gibi bazı cilt rahatsızlıklarının semptomlarını azaltmaya da yardımcı olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Son olarak MSM, iltihaplanmayı azaltarak öksürük, nefes darlığı, tıkanıklık, hapşırma ve yorgunluk gibi alerjiyle ilgili semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.
Saç uzaması üzerindeki etkinliği konusunda kesin olmayan bazı araştırmalar da vardır. MSM kükürt, saçtaki keratini güçlendirmek ve saç büyümesini etkilemek için gerekli olan bağları oluşturabilir.
Yeni tarihli bir araştırmaya göre, MSM oral takviyeleri saç ve tırnakların görünümünü iyileştirebilir. Bu araştırmaya göre günde 3 gramlık daha yüksek bir konsantrasyonun, günde 1 gram MSM almaktan daha hızlı ve daha belirgin faydalar sağladığını bulunmuştur.
MSM açısından en zengin gıdalar şöyle sıralanabilir:
Kahve
Çay
Süt
Domates
Lifli yeşil sebzeler
Elma
Ahududu
Tam tahıllar
Yonca filizi
Bu yiyecekleri pişirmek, MSM’nin doğal miktarını azaltabilir. MSM açısından zengin gıdaları işlenmemiş veya çiğ yemek, bu doğal bileşiği daha yüksek miktarlarda tüketmenin en iyi yoludur.
MSM güvenli olarak kabul edilir ve genellikle minimum yan etki ile iyi tolere edilir.
Günde 4.845,6 mg’a (4,8 gram) kadar olan dozlar güvenli görünmektedir.
Bununla birlikte, bazı insanlar MSM’ye duyarlıysa mide bulantısı, şişkinlik ve ishal gibi mide sorunları gibi hafif reaksiyonlar yaşayabilir.
Cilde uygulandığında hafif cilt veya göz tahrişine de neden olabilir.
Ek olarak, diğer kükürt içeren ilaçlar alkollü içeceklerle karıştırıldığında olumsuz reaksiyonlara neden olabileceğinden, MSM’nin alkolle karıştırılmasıyla ilgili endişeler de vardır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…