Metiyonin (methionine); et ve süt ürünleri gibi yüksek proteinli gıda kaynaklarında bulunan esansiyel bir amino asittir.
Vücut, metiyonini kendisi üretemez, bu yüzden onu yiyeceklerden veya takviyelerden almak gereklidir.
Yeni proteinler oluşturmak, DNA üretmek ve normal doku büyümesi ve onarımı dahil olmak üzere vücuttaki birçok işlevi gerçekleştirmek için önemlidir.
Metiyonin takviyeleri için önerilen net bir dozdan söz edilememektedir. Ancak yediğiniz gıdalardan vücut ağırlığınızın kilogramı başına günde yaklaşık 14 miligram almanız uzmanlarca önerilir.
Metiyonin takviyeleri genellikle çeşitli enfeksiyonları ve bozuklukları tedavi etmek için alınır, ancak bu kullanımları destekleyen sınırlı bilimsel araştırma vardır.
Bununla birlikte, metioninin Tylenol (asetaminofen) zehirlenmesinin tedavisinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Çok fazla alınması çeşitli yan etkilerle ilişkilendirildiğinden, methionine takviyelerinin yarardan çok zarara neden olabileceğine dair bazı endişeler de vardır.
Birçok gıda ihtiyacınız olan metionini almanızı kolaylaştırıcı biçimde, belirli oranlarda bu amin asidi içerir.
Methionine; sığır eti, kümes hayvanları, yumurta ve deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalarda en büyük miktarlarda bulunur.
Fındık, Antep fısıtğı, Brezilya cevizi, yulaf, tohum gıdalar, soya fasülyesi, diğer fasülyeler başta olmak üzere bakliyatlar ve bazı sebzeler (ıspanak, bezelye, kanıbahar, mısır gibi) de metiyonin içerir. Bunlar vegan methionine kaynaklarıdır.
Takviye alırken yan etkiler her zaman mümkündür ve metiyonin bir istisna değildir. Metiyonin yan etkileri hafif veya şiddetli olabilir.
Yaygın Yan Etkiler
Metionin ile ilişkili yaygın yan etkiler hafif olma eğilimindedir ve şunları içerir:
Yan etkilerden olabildiğince kaçınmanın en iyi yolu, metiyonin takviyelerini belirtildiği şekilde almaktır. Çoğu zaman, takviyeler yanlış alındığında veya doz çok yüksek olduğunda yan etkiler daha olasıdır.
Ciddi Yan Etkiler
Genel olarak metioninin güvenli olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, yanlış alındığında ciddi yan etkiler mümkündür. Bunlar kan basıncı değişikliklerini, oryantasyon bozukluğunu ve taşikardiyi içerebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…