Meyve Şekeri
Tüm dünyada yapılan araştırmalar gösteriyor ki, insanlar kendileri için ideal günlük meyve sebze porsiyonlarının çok altında miktarlarda sebze ve meyve tüketmektedir. Peki, bunun sebeplerinden bir tanesi de meyve şekerinden uzak durmak istemeleri olabilir mi? Peki meyve şekeri gerçekten nedir? Bu şeker sağlığımız için zararlı mıdır? Haydi gelin bu soruların cevaplarına daha yakından bakalım!
Adından da anlaşılacağı üzere, meyvenin doğal olarak içerdiği şekere meyve şekeri adı verilmektedir. Bu şekerin bir diğer adı da “fruktoz”dur.
Yüksek miktarda fruktozun sağlığımızı olumsuz etkilediğini gösteren çalışmalar çok sayıdadır.
Yüksek fruktoz miktarı; tansiyon, bel çevresi yağlanması, tip 2 diyabet, gut ve kalp – damar hastalığına yol açan yüksek ürik asit seviyesi ile doğrudan ilişkilendirilmektedir.
Fakat meyvede bulunan fruktoz miktarı görece düşük miktardadır ve bu fruktoz tamamen doğal fruktozdur.
Yani meyveler, ilave şeker içeriğine sahip tamamen yapay fruktoz şurubu gibi ürünler ile aynı kefede değildir!
Meyve yiyerek, sağlığımızı riske atacak miktarda fruktoz almamız aslında oldukça zordur. Bu durumun gerçekleşmesi için aşırı miktarda meyve tüketmemiz gerekir.
Yani bizim için ideal porsiyonlarla meyve ve dolayısıyla meyve şekeri tüketmek bizim için zararlı değildir.
Ayrıca, taze meyveler şekerin yanı sıra sağlığımız için olmazsa olmaz vitamin, mineral, antioksidan, lif ve su içeriğine de sahiptir.
Uzak durmamız gerekenler, meyveler değil yapay şeker ilavesi yapılmış fruktoz şurupları ve bu şurupların kullanıldığı tüm ürünlerdir!
Unutmamak gerekir ki, başta beynimiz olmak üzere tüm vücudumuz şekere AMA yalnızca gerçek ve doğru şekere ihtiyaç duyar. Bizler bu doğru olan şekeri meyve ve sebzelerden sağlarız.
Eğer düşük karbonhidratlı, düşük şeker içeriğine sahip bir diyeti takip ediyorsanız; çilek, ahududu, kivi, kavun, karpuz ve avokado gibi meyveler sizin için idealdir, diyetinize uygundur.
Meyve tüketmek yerine meyve suyu tercih etmek her zaman doğru bir seçenek değildir. Çünkü, meyvelerin içeriğindeki lif şekerin kana daha yavaş şekilde geçmesini sağlar ve bu durum sağlıklı olandır. Meyveler sıkılarak su haline getirildiklerinde, lif oranları gözle görülür şekilde azalır. Böylece hem vitamin ve mineral kaybı olur hem de şeker kana çok daha hızlı geçer.
Eğer zaman zaman da olsa meyve suyunu meyveye tercih ediyorsanız, ilave şeker içermeyen ürünlere öncelik vermek gerekir. Hatta mümkünse kendinizin sıkması ve taze taze tüketmesi en ideal olandır. Standart meyve suyu sıkma makinaları yerine meyveleri parçalamak yerine ezerek suyunu çıkaran slow juicer makinaları tercih ederseniz vitamin ve mineral kaybı azalacaktır.
Kuru meyvelerin, şeker içeriği taze olanlara göre daha yüksektir. Ama kuru olanların; vitamin, minaral ve lif oranı da çok çok daha yüksektir. Kuru meyveler; iltihabı azaltır, sindirimi kolaylaştırır ve genel sağlığı destekler. Kontrollü bir şekilde beslenme düzeninize kuru meyveleri de eklemekten çekinmeyin.
Şimdi İnceleBilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…