Sağlık

Mezda Sakızı Mide için Nasıl Kullanılır? Faydaları

Mezda sakızı; köknar (göknar) ve ladin ağaçlarının doğal ağaç reçinesidir. Bu doğal reçine mide şikayetlerinden -gastrit, reflü vb.-, sivilcelere dek uzanan çok geniş bir kapsamda kullanılmaktadır.

Hoş bir aroması olan sakızın kullanımı doğrudan yutularak, çiğnenerek, dövülüp balla karıştırılarak yapılır.

Şimdi Satın Al

Mezda sakızı ayrıca köknar sakızı, mezdeki ya da mezla sakızı, mezdeği gibi isimlerle de bilinir. Bu sakız sık sık karıştırılsa da günlük sakızı, çam sakızı ve sandaloz sakızı gibi diğer reçinelerde farklıdır. Farklılığın kaynağı reçinelerin elde edildiği ağaçlardan kaynaklanır.

Mezda Sakızı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Mezla sakızı mide şikayetleri ve ergenlik dönemi sivilceleri için dışında da kullanılır. Bu sakızın ciltte yara ve çıbana çare olabileceğine inanılır. Kuvvetli antibakteriyel ve antiseptik yağısı cilt şikayetlierinin giderilmesinde önemli bir etkendir.

Mide ve bağırsak yaralarını iyileştirdiği, öksürüğü azalttığı ve astıma iyi geldiği de düşünülür.

Bunun yanı sıra soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarda günlük sakızına benzer şekilde göğsü yumuşattığı ve böbrek ve idrar yolu şikayetlerini gidermede destek olduğu için de kullanılır.

Şimdi Satın Al

Köknar Sakızı Nasıl Kullanılır? Mide için Nasıl Kullanılır?

Şimdi Satın Al

En yaygın biçimde küçük reçine parçaları bol su ile yutulur. Ya da 1- 2 parça sakız ağızda çiğnenir. Bunun dışında taneler dövülerek bala, pekmeze karıştırılır. Bala karıştırmadan önce buzluğa atılırsa işlem kolaylaşır ancak mecburi değildir.

Mezda sakızını özellikle mide şikayetleri için zeytinyağında bekletip bir süre sonra hem yağı hem de sakızları tüketmek de bir diğer yöntemdir.

Sakızlar ayrıca tütsü olarak da yakılabilir, hoş aromalıdır.

Hangi Ağaçtan Elde Edilir?

Bu sakız köknar ya da göknar olarak bilinen iğne yapraklı bir ağaç ile ladin ağacından elde edilir. Bu iki tür ağaç ülkemizde neredeyse her bölgede yetişir. Genel olarak yüksek rakımlı bölgelerin ağaçları olarak bilinir. Benzer 2 türdür.

Bu ağaçların sakızı kadar, balı da kıymetli kabul edilir. Köknar sakızı ile köknar balının karıştırılarak şifa amaçlı kullanıldığı da bilinmektedir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

2 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

2 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

2 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

2 ay önce