MIND diyeti; Akdeniz diyeti ile DASH diyetinin unsurlarını beyin sağlığını destekleyen gıdalara odaklanarak birleştiren bir diyet modelidir. “MIND” kısaltması, Neurodejenerative Delay için Mediterranean-DASH Müdahalesi anlamına gelir.
Diyet; aşağıdaki yiyecekleri yemeyi vurgular:
Meyveler: Bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlayabilecek antioksidanlar açısından zengin olan özellikle yaban mersini ve çilek.
Yeşil yapraklı sebzeler: beyin sağlığını destekleyen vitaminler ve besinler açısından yüksek olan ıspanak, lahana ve karalahana gibi. Diğer sebzeler: özellikle brokoli ve karnabahar gibi antioksidan bakımından zengin olan ve bilişsel gerilemeye karşı korunmaya yardımcı olabilecek turpgiller.
Kuruyemişler: özellikle omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek olan ve bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olabilecek ceviz. Zeytinyağı: Akdeniz diyetinin önemli bir bileşeni olan ve beyin sağlığını destekleyen anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır.
Tam tahıllar: beyin sağlığı için önemli besinler sağlayan kahverengi pirinç, kinoa ve tam buğday ekmeği gibi.
Balık: Bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan somon gibi özellikle yağlı balıklar.
MIND diyeti ayrıca aşağıdaki gıdaların sınırlandırılmasını veya bunlardan kaçınılmasını teşvik eder:
Kırmızı et: bilişsel gerileme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Tereyağı ve margarin: beyin sağlığına zararlı olabilecek doymuş ve trans yağ oranı yüksek olduğundan.
Peynir: doymuş yağ oranı yüksek olan ve bilişsel gerileme riskini artırabileceği düşünüldüğünden.
Kızarmış yiyecekler ve fast food gıdalar: bunlar genellikle sağlıksız yağlar bakımından yüksektir ve beyin sağlığına zararlı olabilir.
Tatlılar ve hamur işleri: genellikle şeker oranı yüksek olan ve bilişsel gerileme riskini artırabilen.
Genel olarak, MIND diyeti, beyin sağlığını destekleyen bütün, besleyiciliği yoğun gıdaları vurgulayan dengeli ve esnek bir beslenme modelidir. Özellikle yaşlı yetişkinler ve bilişsel gerileme veya nörodejeneratif hastalıklar riski taşıyan kişiler için faydalı olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…