Monstera

Monstera Bitkisi Bakımı: Deve Tabanı Özellikleri

Monstera deliciosa; deve tabanı ya da isviçre peyniri olarak anılır. Çok büyük yapraklıdır. Meyvesi tam olgun halde iken yenilebilir ve aslında bu meyveler oldukça da lezzetlidir.

Monstera karakteristik biçimde çok sayıda, parlak yeşil yaprağa sahiptir. Yaprakları çok geniş ve deliklidir.

Esasen bir tropik yağmur ormanı bitkisidir. Yılanyastığıgillerdendir.

Monstera deliciosa türünün yapraklarının alt kısmı ayırt edici biçimde tırtıklıdır. Türü ayırt edebilmek için yaprakların bitip, gövdenin başladığı bu kısım kontrol edilebilir. Benzer tür olan monstera borsigiana da bu tırtıklara rastlanmamaktadır.

Monstera deliciosa; ağaç ya da çalı tipi bir bitki değildir. Doğada sarmaşık gibi davrandığı bilinir. Bitkinin dışarıda duran kamçı kökleri vardır. Bu köklerin rahatça saçaklanabilmesi için bitki geniş saksılarda muhafaza edilmelidir.

Monsteranın yaprakları, ilk çıktığında tek parça ve deliksizdir. Kalp şeklini anımsatır. Yapraklar büyüdükçe yavaş yavaş delikleri oluşur.

Deve Tabanı Meyvesi Yenir mi?

Bitkinin meyvesinin muz ve ananas karışımı bir tadı vardır.  Ancak meyveler henüz tam olgunlaşmamışken oldukça zehirlidir. Aynı zamanda bitkinin öz suyu da zehirli özelliktedir.

Tam olgunlaşmış meyveler yenilebilir özellikte olsa da bitkinin kök, gövde ve yaprakları dahil hiçbir kısmı yenmemelidir.

Monstera Bitkisi Bakımı

Bitki, çok fazla ışık almayan ortamlarda bile rahatça yetişebilir. Aslında bitki güneşi sever ancak güneş ışığının yapraklarına direkt bir biçimde vurmasından hiç hoşlanmaz. Ani ve direkt güneş bitkinin büyümesinin durmasına neden olabilir. Yaprakları yakabilir.

İç mekanlardaki yarı gölge salon köşeleri devedikeni bitkisi için idealdir. Daha uzun boylu başka bir bitkinin hemen altında, yarı gölgesinde balkonlarda da ve bahçelerde de yaşayabilir.

Deve tabanı havadar ortamlarda saklanmalıdır. Bu olası bitki bitlerinden korunma için önemlidir.

Monsteralar sabah güneşini, hafif esintiyi ve nemli ortamı özellikle çok sever.

Yaprakların Temizliği

Bitkinin büyük ve düz yaprakları sıkça tozlanır. Bitkinin üzerinde biriken bu tozlar nemli bir bezle silinebilir. Ancak nemli bir bez kullanmadan önce kuru bir bezle kaba toz alınmalıdır. Aksi halde ıslak bezin doğrudan kullanımı bitkinin yaprak gözeneklerini toz ile tıkar.

Ayırca bitki doğrudan yıkanabilir. Özellikle rüzgarlı havalarda, açık alanda yıkama yakmak idealdir.

Monstera Toprak Karışımı & Değişimi

  • 4 ölçek bitki tortu
  • 1 ölçek kömür
  • 1 ölçek kalkan taşı (lav taşı)

Bu karışım güzelce harmanlanarak monstera için kullanılabilir. Ayrıca kış öncesi bitkiye karışım besin takviyesi yapılabilir.

Karışımdaki torf bitkiyi besler. Kömür temizliği sağlar, karbon filtresi görevi görür. Ve volkan taşı da toprak drenajını sağlar, toprağı geçirgen kılar.

  • Bitki için kullanılan saksının altı delik olmalıdır. Eğer saksının delik değilse iç içe iki saksı kullanmak da iyi bir çözüm olur.
  • Bitki yeni saksısına yerleştirilmeden önce tabana biraz volkan taşı konması iyi olur. Bu drenajı sağlar.
  • Saksı değişimi yaparken bitkinin kökleri etrafındaki topraklar ayıklanmamalı, temizlenmemelidir.

Deve Tabanı Köklendirme

Bitki için gövdeden çoğaltma yapılabilir. Sağlıklı köklenme için, kullanılacak gövde üzerinde en az 2 3 boğum olmalıdır.

Direk toprakta ya da suda köklendirme yapılabilir.

  • Suda çoğaltılacaksa bitkinin köklendirme suyuna zaman zaman su eklenmelidir. Su bir anda tamamen değiştirilmemelidir.
  • Toprakta çoğaltma yapılacaksa özel olarak hazırlanan çoğaltma toprağı kullanılmalıdır.

Deve Tabanı Ne Zaman Çoğaltılır?

Bahar ve yaz başı çoğaltma ile en ideal zamanlardır.

Monstera Variegata (Beyaz Alacalı Monstera)

Monsteranın alacalı yapıda, beyaz lekeli olan türüdür. Albino deve tabanı olarak da bilinir.

Çok daha nadirdir. Bu beyaz lekeli olan bitkilerin diğer monsteralara kıyasla çok daha fazla güneş ışığı ihtiyacı vardır. Türün bakımı görece biraz daha zordur.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

 

 

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Tarif

Fıstık Şeklinde Tatlı Tarifi

Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…

2 gün önce
  • Saç Bakımı

Babassu Yağı Nedir? Saça Faydaları Nelerdir?

Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…

6 gün önce
  • Sağlık

Kıvırcık Nane PCOS için Etkili mi? Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…

2 hafta önce
  • Tarif

Kimchi Baharat Karışımı Nasıl Hazırlanır?

Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…

3 hafta önce
  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

3 hafta önce
  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

3 hafta önce