Multivitamin ve hatta multimineral kullanımı toplumda yaygındır. Ve gün geçtikçe multivitaminlerin kullanımı artmaktadır.
Bunun sebebi mutlivitaminlerin kullanıcılara pratik ve görece hesaplı bir seçenek sunmasıdır.
İnsanlar bu tür multi vitaminlerin sağlığı iyileştireceğine, bağışıklığı güçlendireceğine, hastalıklara karşı koruyacağına inanır. Dahası günlük olarak alınan bu kapsüllerin kötü yaşam alışkanlıklarını telafi edebileceğini ve kronik hastalık riskini azaltacağını düşünür.
Gelin bu yazımızda multivitaminleri daha yakından inceleyelim. Olumlu ve olumsuz etkilerine bir göz atalım.
Birçok farklı vitamin ve minerali barındıran takviye gıdalar bu isimle anılır.
Bu takviyelerde vitamin ve minerallerin yanı sıra çeşitli başka bileşenler de yer alabilir.
Multi vitaminler çeşitli formlarda olabilir.
Tablet ve kapsüller en yaygın formlardır. Onların yanı sıra çiğnenebilir sakızlar, suya katılan tozlar, ve sıvılar da vardır.
Vücut bedensel süreçleri düzgün biçimde işletebilmek için 13 farklı vitamin ve 15 minerale ihtiyaç duyar.
Bu vitamin ve minerallerin birçoğu zaten vücuda doğal biçimde gıdalar yoluyla alınır. Multi vitaminlerin içeriğinde de bu vitamin ve minerallerin çeşitli kombinasyonları bulunur.
Multivitaminler herkes için uygun değildir ve hatta bazı kişilerin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
İçerikte kullanılan bileşenler çeşitli ilaçlar ile etkileşime girebilir.
Bunun yanı sıra yaşlı yetişkinler, vejeteryan ve vegan kişiler dahil olmak üzere bazı grupların daha belirgin biçimde belirli vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır.
Bunların başında B12 ve D vitamini ile Omega-3 yağ asitleri gelir. Bunların vücuda sağlanması için bir uzman onayı ile multivitaminler tercih edilebilir.
Bu tür vitaminlerin en büyük riski vitamin toksisitesine neden olabilmesidir.
Beta karoten ve A vitamini içeren multi vitaminler özellikle bu riski en yüksek seviyede taşıyanlardır.
Demir ise yüksek dozlarda alındığında kabızlık, mide bulantısı gibi şikayetleri beraberinde getirir. Ayrıca vücudun çinko emilimini olumsuz etkiler.
D vitamini toksisitesi nadirdir. Multivitamin ile alımından kaynaklı olumsuzluklar nadirdir.
C vitamini de gene herkesin kullanımına uygun olmayanlardandır. Aşırı alımında karaciğeri ve kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Özetle bir uzman gözetiminde ve onayında multivitaminler beslenmemize dahil edilebilir. Kontrolsüz biçimde bu ürünleri kullanmak ise çok çeşitli olumsuzlukla sonuçlanabilir.
Vitamin ve minerallerin dolayısyla multi vitaminlerin doğrudan kilo almaya bir etkisi yoktur. Bu ürünler sıfır kalorilidir. Ancak bazıları iştah açıcı etkiye sahiptir. Bunun tersi olarak da vücutta bazı vitaminlerin eksik olması kilo alımına neden olabiilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…