Mürrüsafi; mürmürsafi, mirri safi ya da daha kısa ismi ile mürsafi, mirra, mirha, mür zamkı, myrrh hatta mür olarak bilinen doğal bir ağaç reçinesidir.
Commiphora cinsine ait ağaçlardan elde edilen ve yetişme alanı Kuzey Afrika ve Orta Doğu ile sınırlı özel bir sakızdır.
Kendine has tatlı ve dumansı bir aroması olan mür sakızının çok çeşitli kullanım şekli vardır. Mür yağı da en az mür sakızının kendisi kadar şifalı bir uçucu yağdır. Pelesenk yağı da diğer bir ismidir.
Mürrüsafi bilim insanları tarafında oldukça ilgi gören ve üzerine çok sayıda araştırma yapılan reçineler arasında yer alır. Sağlık üzerine olumlu etkilerini gösteren çeşitli bilimsel makaleler de mevcuttur.
Bu makalelere göre mürsafi; yüksek antioksidan değerleri ile bağışıklık savunma mekanizmalarını güçlendirir.
Dahası oksidatif hasara karşı koruyucu etkiye de sahiptir. Hasarı nötralize edici etkisi vardır.
Mür reçinesinden elde edilen ekstraktların ve bileşiklerin jinekolojik kanser hücrelerine karşı etkili olabileceğini ortaya koyan bulgular vardır.
Romatoid artrit (RA) ile bağlantılı iltihaplanmanın tedavisine yardımcı olabileceğini gösteren bulgular mevcuttur. Halihazırda mür reçinesi ve mür yağı Asya ülkelerinde geleneksel tıp kapsamında uzun yıllardır iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılan bir bitkisel üründür.
Diş eti hastalıları, diş çekilmesi, diş kanamaları ve ağrıları üzerine olumlu etkisi sebebiyle piyasadaki çeşitli diş macunlarının içeriğinde de yer alır.
Bunlara ek olarak mürmürsafi sakızı ve yağı;
öksürük
astım
hazımsızlık
ülser
boğaz ağrısı
hemoroid
eklem ağrısı gibi şikayetler için de kullanıldığı bilinen bir üründür.
Boğaz ağrısı, öksürük ve hazımsızlık gibi şikayetler için bal ile karıştırılarak kullanımı yaygındır.
Mürsafi sakızı güzelce dövülerek toz haline getirildikten sonra ham bal ile karıştırılarak karışımı hazırlamak mümkündür.
Mür yağı özellikle cilt deformasyonlarını, kırışıklıkları ve sarkmaları azaltmak amaçlı baz yağlar ile bir arada kullanılan çok özel bir uçucu yağdır.
Yutularak, toz hale getirilip macun hazırlanarak kullanımı vardır.
Mürsafi yağı buhurdalıkta, difüzörde kullanıma uygundur. Terapötik etkileri vardır. Hoş kokuludur. Kuvvet verici ve harekete geçiricidir.
Yağ ayrıca baz bir yağ içine 1-2 damla eklenerek cilt bakım rutinlerinde yer alır.
Myrrh reçinesi de tütsü olarak yakılır. Bir tava içinde kızdırılarak dumanlandırılarak ya da köz kömür üzerine birkaç tane reçine koyup yakarak kullanımı yaygındır.
Hayır her iki üründe ağaç reçinesidir. Fakat bu iki reçine iki farklı ağaca ait reçinelerdir.
Mür bitkisi gugguldur. Yani mür reçinesinin elde edildiği ağaç guggul ağacıdır.
Guggul, bodur ve dikenli bir ağaç türüdür. Arabistan yarımadasında ve Somali, Yemen ve Etiyopya gibi bazı Afrika ülkelerinde yaygındır.
Akgünlük reçinesi ise Anadolu sığla ağacından diğer ismi ile akgünlük ağacından elde edilen reçinedir.
Akgünlük ise endemik bir tür olup Köyceğiz ve civarında yetişen özel bir ağaçtır.
Mür, çoğu zaman akgünlüğe kıyasla daha koyu renklidir.
Bu iki reçinenin dokuları ve kokuları benzer özelliktedir. Ayırca kullanım alanları ve etkileri oldukça yakındır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…