Nefes teknikleri yogadaki pozların kendisi kadar önemlidir.
Nefes almanın yogaya getirdiği şey, zihin-vücut bağlantısının yanı sıra hücre oksijenasyonudur ve bu da içeriden iyileşmeyi destekler.
Doğru nefes meditasyon uygulamaları gibi zihni sakinleştirip huzur bulmanızı destekler ve konsantre olmanızı kolaylaştırır.
Doğru nefes almak için çeşitli nefes stillerinden faydalanılabilir. İşte başlıca meditasyon nefes alma tekniklerinden bazıları:
Olduğu Gibi Nefes Alma (Shamatha)
Budist meditasyonunda Shamatha olarak da bilinen bu tür nefes, gevşemeye odaklanır. Daha az teknik gerektirir ve tamamen farkındalıkla ilgilidir.
Nefesinizi kontrol etmek yerine sadece dikkatinizi ona vermenizle ilgilidir. Otururken veya ayakta dururken yapabilirsiniz ve tek yapmanız gereken nefesinize bağlanıp onu gözlemlemektir.
Eşit Nefes (Sama Vritti)
Bu yaklaşım başka bir kolay seçenektir ve hissettiğiniz herhangi bir endişeyi yatıştırmaya yardımcıdır.
Sama Vritti veya kutu nefesi olarak da adlandırılan bu teknik tamamen eşit nefeslerle ilgilidir.
İçinizden dörde kadar sayarken yavaş ve sabit bir nefesle başlayın, ardından dörde eşit bir sayı için yavaşça nefes verin. Bir kez alıştığınızda, nefesinizi nefes alıp verme arasında, tahmin ettiğiniz gibi, dört kez tutabilirsiniz.
Tam Nefes Tutma
Bu yöntem, pot anlamına gelen Sanskritçe Kumbhaka adıyla bilinen hatha yoga uygulamasının bir parçasıdır.
Bu durumda, gövdeniz çömlek ve burnunuz musluktur. Rahat bir pozisyonda oturun, beş kez eşit şekilde nefes alın, ardından her iki elinizin baş ve işaret parmaklarıyla burnunuzu sıkıştırın. Nefesinizi beş defa tutun ve ardından 10 defa yavaşça nefes verin. Bu, bir-bir-iki oranı olarak bilinir ve teknikte daha rahat olduğunuzda, bir-iki-iki veya bir-dört-iki oranıyla değiştirebilirsiniz.
Diyafram Solunumu (Bhastrika)
Körük nefesi veya Bhastrika, daha çok vücutta enerji yaratmakla ilgilidir.
Ruh halini canlandırmak ve yükseltmek için en popüler meditasyon nefes tekniklerinden biri olan bu tip, derin nefes almak için diyaframınızı ve karın kaslarınızı kullanır.
Dik bir omurga ile dik biçimde otururken, burnunuzdan hızlı ama derin bir şekilde nefes alın ve verin. Karnınızı kasarken nefesinizi vermeden önce, ciğerlerinizi her nefes alışınızda havayla doldurun, karnınızı genişletin. Bu hızlı derin nefes, ruh için kahve gibi canlandırıcı etki sağlayacaktır.
Alternatif Burun Deliği Solunumu (Nadi Shodhana)
Nadi Shodhana olarak bilinen bu nefes alma tekniği biraz koordinasyon gerektirir.
Rahat bir oturma pozisyonunda başlayın ve bir elinizi kullanarak sol burun deliğinizi başparmağınızla kapatın ve sağınızdan nefes alın.
Ardından, solunuzdan nefes verirken sağ burun deliğinizi kapatın. Bir yandan nefes alıp diğer yandan nefes vererek ileri geri gitmeye devam edin. Başparmağınızı ve serçe parmağınızı kullanmak için bunu yaparken orta parmağınızı üçüncü gözünüze dayayabilirsiniz.
Bu tür solunum sinüslerinizi temizleyebileceğinden, elinizde bir mendil de bulundurmanız önerilir.
Bu teknikte gene nefesinizi sayarak takip edeceğiniz bir diğer seçecektir ve son zamanlarda oldukça popülerdir.
Oturarak veya sırtüstü, dört kez nefes alın, yedi kez nefesinizi tutun ve ardından sekiz kez yavaşça ve derin bir şekilde nefes verin.
Bu, sizi rahatlatabilecek ve endişenizi yatıştırabilecek bir meditatif nefes alma tarzıdır.
Sessiz Nefes (Zhuan qi)
Taocu geleneğin bir parçası olan sessiz nefes alma veya Zhuan qi, büyük ölçüde hava yoluyla zihin-vücut bağlantısıdır.
Karın kaslarınızı kullanarak sessizce ve yumuşakça nefes alın. Nefes alıp verme arasında nefesinizi tutmanıza gerek yok, sadece dikkatinizi içe odaklayarak nefesi susturmaya çalışın.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…