Nogay çayı, göğsü yumuşatan, öksürüğü kesen, boğaz ağrısına bire bir özel bir çaydır. Özellikle grip, soğuk algınlığı başlangıcında bu çaya başvurulur, böylece hastalık ilerlemeden kesilir. Vücuttaki kırgınlığı alır, halsizliği giderir, kuvvet verir, bağışıklığı destekler.
Nogay çayı; Tatar çayı, Tibet çayı, Ayakşay, Kafkas çayı olarak da bilinir. Çay olarak tüketildiği gibi içine kuru ekmek doğranarak çorba gibi de içilir. Çorba olarak özellikle kahvaltılarda tüketilir.
Nogay çayı, Nogay Türklerine hasta bir tarif ile hazırlanır. Adana Ceyhan’da ve civar ilçelerinde, köylerinde bilinir ve sık sık hazırlanır, şifasından faydalanılır. Bu yörede Bayram sofralarında bile kendine yer bulur.
Tibet çayı; siyah çay, süt, karabiber, tuz, tereyağı ve tahin ile hazırlanır. Sütün pastörize süt yerine, kaynatılmış taze süt olması tercih edilir. Kaynamış sütün kaymağı da kullanılır. Çorba gibi içilecekse içine bayat ekmek doğranır. Hamur kızartması ile de servis edilebilir.
Sütün yağlı olması lezzetine lezzet kadar, süt yağsız işe bol ilave tereyağı konur.
Bazı köylerde, tahin ilave etmeden de hazırlanmaktadır.
AFİYET OLSUN.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…