Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri vücudumuzun kendi kendine üretemediği ama varlığına ihtiyaç duyduğu ve bu nedenle dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini besinlerimiz ve dilersek gıda takviyeleri ile sağlayabiliriz.
Omega 3 beyin gelişimi, sağlıklı beyin aktivitesi için olmazsa olmazlardandır.
Karaciğer yağlanması, depresyon, kanser gibi birçok hayati hastalıktan korunmada da omega 3’e ihtiyaç duyarız. Yetersiz alımında ise bu konularda sorunlar yaşamamız olasıdır.
Ayrıca bu hastalıkların tedavisi esnasında da destek amaçlı omega-3 kullanımı doktorlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.
Omega 3 özellikle yağlı soğuk su balıklarında, okyanus balıklarında yüksek oranda bulunur. Uskumru, somon, ton balığı, sardalya, hamsi, alabalık ve lüfer omega 3 zengini balıklardır.
Lahana, semizotu, ıspanak, ceviz, keten, ceviz, soya fasulyesi, chia tohumu ve kenevir tohumu da omega 3 yönünden zengin bitkisel kaynaklı besinleridir.
Omega 6 günlük olarak tükettiğimiz birçok gıda maddesinin içinde mevcuttur. Gıdalarımız vasıtasıyla omega 6’ya ulaşmak omega-3’e ulaşmaktan çok daha kolaydır.
Mısır yağı, ayçiçek yağı, susam, üzüm çekirdeği omega 6 yağ asitleri bakımından zengin besinlerin başında gelir.
İdeal omega-3 omega-6 oranı 1’e 2-3 oranındadır. Yani 1 birim omega-3 alındığında, 2 ya da 3 birim omega-6 alımı yeter düzeydir.
Fakat günümüzdeki yoğun karbonhidrat ağırlıklı beslenme biçimleri, mutfaklarda yoğun margarin ve bitkisel sıvı yağ tüketimi ile bu ideal oranı sağlamak zordur. İnsanlar tükettikleri paketli gıdalar ile haddinden fazla omega 6 yağ asidi alırken, almaları gerektiği kadar omega 3 yağ asidi alamamaktadırlar.
Oysa Omega 3 Omega 6 dengesini sağlamak hayati önem taşımaktadır. Bu dengenin bozulduğu durumlarda cilt sorunları, bağırsak sorunları, iltihabi sorunlar başta olmak üzere birçok farklı sağlık sorunu ortaya çıkar.
Haftada en az 2 3 kez mevsim balıkları tüketerek omega 3 alımı sağlanmalıdır. Ayrıca sizi yoğun omega 6 içeriğine maruz bırakacak paketlenmiş gıdalardan, margarinden ve bitkisel temelli sıvı yağlardan kaçınmak bu dengenin sağlanmasını kolaylaştıracaktır.
Hayır, omega-3 kilo almanızı sağlamaz. Aksine kalori yakımını tetikler ve metabolizmanın daha hızlı ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Omega-3 içeren besinler mutlaka diyetimizde yer alması gereken, sağlığımız için olmazsa olmaz besinlerin başında gelir.
Besinler vasıtasıyla ya da gıda takviyesi formunda vücuda alımı mümkündür.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…