Ortoreksiya Nervoza: Sağlıklı Beslenme Takıntısı
Ortoreksiya nervoza, ilk kez 1997 yılında Dr. Steven Bratman tarafından tanımlanmış bir beslenme bozukluğudur. “Ortos” Yunanca’da “doğru” anlamına gelirken, “orexia” da “yeme” anlamına gelmektedir. Ortoreksiya nervoza, kişinin sağlıklı beslenme konusunda aşırı bir takıntı geliştirmesi ve bunun sonucunda yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesidir.
Orthorexia Nervosa, genellikle insanların sağlıklı, organik, doğal ve temiz gıdalarla beslenme arayışıyla başlar. Ancak zamanla bu düşünceler ve davranışlar takıntılı bir hale dönüşür. Kişi, sürekli olarak sağlıklı olmayan, işlenmiş veya katkılı gıdalardan kaçınma ihtiyacı hisseder. Yemek seçimleri, kişinin sosyal yaşamını, ilişkilerini ve günlük rutinini etkileyebilir.
Ortoreksiya Nervoza Belirtileri
Diğer beslenme bozukluklarından farklı belirtiler gösterir. İşte belirtilerinden bazıları:
Ortoreksiya Nervoza ile Başa Çıkma
Orthorexia Nervosa olan kişiler, sağlıklı bir yaşam tarzı ve beslenme anlayışına sahip olmak önemlidir, ancak bu takıntıların yaşam kalitesini olumsuz etkilemesine izin vermemek de önemlidir. İşte Orthorexia Nervosa ile başa çıkmaya yardımcı olabilecek bazı stratejiler:
Orthorexia Nervosa, kişinin sağlıklı beslenmeyle ilgili takıntılı düşünceler ve davranışlar geliştirdiği bir beslenme bozukluğudur. Bu durum, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve ilişkilerde sorunlara yol açabilir. Ancak, farkındalık, gerçekçi hedefler ve esneklikle ortoreksiya nervoza ile başa çıkma mümkündür. Eğer Orthorexia Nervosa belirtilerini kendinizde veya bir yakınınızda gözlemliyorsanız, bir uzmana danışmanız önemlidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum), mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da birçok sağlık sorununa…