Parlak ışık terapisi, fototerapi ya da kısaca ışık terapisi olarak bilinir. Yöntem adından da anlaşılacağı gibi yapay bir ışık kaynağına maruz kalmayı içerir.
Terapi öncelikle majör depresif bozukluk, perinatal depresyon ve mevsimsel depresyonu tedavi etmek için kullanılır.
(Mevsimsel depresyon; yılın belirli bir döneminde, genellikle daha az gün ışığının olduğu kış aylarında meydana gelen bir depresyon türüdür.)
Işık terapisi üzerine yapılan araştırmalar, depresyon semptomlarını iyileştirmesine neden olabilecek birkaç neden sunmaktadır. Sebepler şunları içerir:
Beynin 24 saatlik döngüsünü (aka sirkadiyen ritim) hizalayarak biyolojik saat ile çalışır.
Ruh hali düzenlemesinde önemli bir bileşen olan beyindeki serotonin devresinin aktivasyonunu dengeler.
İstikrarlı ve tutarlı uyku düzenlerine katkıda bulunur.
Uyanıklılık halini artırır.
Işık tedavisinin kişi için ne ölçüde işe yaradığı ışık dalga boyuna, kullanım süresine ve kişisel sirkadiyen ritim kalıplarınıza bağlıdır.
Sirkadiyen ritimler, 24 saatlik bir döngüde gerçekleşen ve hormonları, uyku programlarını ve yeme alışkanlıklarını etkileyebilen önemli vücut fonksiyonlarının döngüleridir.
Terapi temelde; mevsimsel depresyon ile majör depresif bozukluğa katkıda bulunabilecek güneş ışığına maruz kalma eksikliğini telafi eder.
Bir seans sırasında, parlak ışık yayan bir ışık kutusu veya lambanın yanında oturulur.
Kutu veya lamba genellikle doğal güneş ışığını taklit eder, ancak farklı üreticiler tarafından üretilen cihazlar arasında farklılıklar olabilir.
Bir ışık terapi kutusunun standart çıktısı 2.500–10.000 lux aralığındadır. Lux, ışık parlaklığının bir ölçüsüdür.
Tedaviler genellikle sonbaharda başlar ve ilkbaharın başlarına kadar devam eder. Seansın uzunluğu, ışık kutusunun gücüne bağlıdır.
Tipik parlak ışık terapisi yönergeleri genellikle her sabah 30 dakika boyunca 10.000 lux ile başlamayı önerir, ancak bu yöntemde yeni olan biri daha kısa başlangıç tedavileri alabilir.
Işık kutusu ne kadar güçlüyse, tedavi seansı o kadar kısa olacaktır.
Tedaviler genellikle sonbaharda başlar ve ilkbaharın başlarına kadar devam eder. Seansın uzunluğu, tedaviyi ne kadar iyi yaptığınıza ve ışık kutusunun gücüne bağlıdır.
Tipik parlak ışık terapisi yönergeleri genellikle her sabah 30 dakika boyunca 10.000 lux ile başlamayı önerir, ancak bu yöntemde yeni olan biri daha kısa başlangıç tedavileri gerektirebilir. Işık kutusu ne kadar güçlüyse, tedavi seansı o kadar kısa olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…