Pawpaw meyvesi (pawpaws)eğer bir adı ile asimin (bayağı papav) nadir ve tropikal bir meyvedir. Bu meyveyi hem ülkemizde hem de dünyada bulmak çok kolay değildir. Market raflarında rastlamanın pek mümkün olmadığı bu tropikal lezzetin bozulma süresi bir haylı kısadır.
Pawpaw meyvesi hem lezzeti hem de sağlık faydaları için tercih edilir. Amerika Birleşik Devletleri’nin doğusunda ve Kanada’nın güneyinde yaygın yetişir. Bu bölgelerde yetişen meyveler sıklıkla yabanidir.
Latince ismi: Asimina triloba
Pawpawın tadı muz, çilek, ananas ve mangonun bir karışımı gibidir. Yetiştiği ağaç kısa boylu, bodur olsa da meyveler oldukça büyük ebatlıdır.
Yenilen iç kısmının dokusu kremsi, muhallebi kıvamındadır.
Ham haldeyken sert bir meyve ola asimin, yenilebilir olgun kıvama ulaştığında ise yumuşaktır. Yumuşaklığı avokoda ya da şeftali gibidir.
Meyve, özellikle C vitamini, magnezyum, manganez ve demir bakımından zengindir.
Antioksidan ve anti enflamatuar etkileri olan bitki bileşikleri içerir.
100 gram meyve için:
Kalori: 80
Protein: 1.2 gram
Yağ: 1.2 gram
Karbonhidratlar: 18.8 gram
Lif: 2.6 gram
C vitamini : 18.3 mg
Potasyum : 345 mg
Kalsiyum : 63 mg içerir.
Yani 100 gramlık meyvenin yaklaşık %91’i karbonhidrattan, %5’i yağdan ve %4’ü proteinden gelir.
Pawpawı çiğ yemek için dışı soyulur ve iç yumuşak kısmı ısırılarak ya da dilimlenerek yenir.
Muz gibi, pawpaws da süt ürünleri ile uyumludur.
Yoğurtla, yulaf ezmesiyle, tostta yaygın kullanılır.
Pawpawın kremsi tadı ve dokusu ile puding, panna cotta, turta, dondurma ve cheesecake kullanımı da oldukça lezzetlidir.
Pawpawın iç kısmı neredeyse püre kıvamında bir dokuya sahiptir. Bu nedenle tariflerde ıslak bir bileşen olarak kullanılabilir. Muz püresi gerektiren tariflerde muz püresi yerine kullanılabilir.
Bu meyve her iklime uyumlu değildir. Dünyada kendiliğinden oldukça kısıtlı bir coğrafyada yetişir. Çok sıcak ve kurak bölgelere uyum sağlayamayan meyvenin soğuğa dayanıklılığı ise bir hayli yüksektir. Bu meyve ağaçları -30 dereceye dek gerileyen kış soğuklarında hayatta kalabilmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…