Pekmek toprağı, geleneksel pekmez yapımında kullanılan bir maddedir. Bu madde; pekmeze kıvam, yoğunluk ve parlaklık vermek ve meyvenin asidini azaltmak amacı ile karışıma eklenir. Bu toprağa pekmez mayası da denir.
Evet elbette pekmez toprağı eklemeden de pekmez hazırlanabilir. Topraksız pekmez yapımı daha zahmetli olduğundan ve daha uzun zaman aldığından sık tercih edilmez.
Pekmez toprağı denilen madde, yoğun kireç içeriğine sahip bir toprak türüdür. Ege, Akdeniz yöresinde yaygın görülür ve özellikle bu yörelerde pekmez hazırlarken kullanımı biR gelenek niteliğindedir. Ak toprak ismi ile de bilinir.
Toprak yerine kabartma tozu ya da karbonat kullanabilirsiniz. Marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz bu iki ürün de, toprak ile aynı sonucu verecektir.
Toprak tüm karışıma yaklaşık %4 5 oranı ile ilave edilir. Toprak, pekmez karışımına meyvenin şırası kaynamaya başladıktan sonra ilave edilir. Toprağın karışıma ne zaman ilave edileceği önemlidir. Bu işleme kestirme denir.
Pekmeze toprağın ilave edilmesiyle, karışımın bulanıklığı azalacak, parlak bir renge kavuşacak ve kolayca süzülecektir.
Bu toprağın içerdiği asbest maddesi ile mezotelyoma hastalığı arasında bir kolerasyon olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Un görünümündeki bu toprağın solunmasının sakıncalı olduğu uzmanlarca vurgulanmaktadır.
Yoğun ve sık şekilde asbest solunmasının akciğer, gırtlak kanserine yol açabileceği düşünülmektedir.
Bu nedenle pekmez yapımı esnasında, toprağın doğrudan ciğerlere solunmaması uzmanlarca önerilir. Ağzın ve burnun bir maske ya da bez yardımıyla kapatılması gerekir.
Solunması zararlı olan bu maddenin gıda ile tüketimi sonucu vereceği zararlar konusunda araştırmalar henüz yetersizdir. Yani toprak ile hazırlanana pekmez kanser yapar mı? sorusunun cevabı net değildir. Buna karşın uzmanlar pekmez yapımında toprak kullanımından kaçınmak gerektiğini, olası zararlarına karşı ak toprak ile hazırlanan ürünleri tercih etmemek gerektiğini vurgulamaktadırlar.
Şimdi İnceleBizler egepazarindan.com adresinde pekmez toprağı ve hatta şeker ilavesi yapılmamış ürünlerimizi sizlere sunuyoruz. Bu toprak ve şeker ilavesiz meyve özleri, geleneksel pekmezlere kıyasla daha yoğun kıvamlı ve sağlıklı alternatiflerdir. Lezzet olarak ise benzer bir lezzete sahiptirler.
Şimdi İnceleBilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…