Pepino, Latince “Solanum Muricatum” olarak adlandırılan, Güney Amerika kökenli bir meyvedir. Süs kavunu ya da armut kavunu olarak da bilinir.
Kendine özgü dolgun ve tatlı bir lezzeti vardır ve birçok insan onun tadını elma, kavun ve kuşburnunun bir karışımı olarak tarif eder.
Pepino, C vitamini, B vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Meyvelerin yanı sıra yaprak ve gövde de aslında yenebilir.
Bununla birlikte, kabuğunun yenebilir olup olmadığı meyve türüne göre değişebilir. Gene de ağzı buran bir tadı olan dış kabuk genellike soyulur.
Pepino, sıcak ve nemli iklimlere iyi adapte olur hem seralarda hem de açık alanlarda yetiştirilebilir. Türkiye’nin de özellikle Güney illerinde üretimi yapılmaktadır. Ayrıca Erzincan ve Malatya’Nın belirli bölgelerinde de yetiştiricileri vardır.
Ülkemizin kuzey illeri ise genel olarak düşük nem oranları nedeniyle pepino yetiştiriciliği pek uygun değildir.
Yalnızca sarı renk almış, tam olgun meyveler yenmelidir. Yeşil renkli meyveler ise henüz yemeye hazır değildir ve olgunlaştırılmaları gerekir.
Olgun meyveler çiğ olarak tüketilebilir ve bir ön hazırlık gerektirmez. Yalnızca meyvelerin dış kabuğu soyulur ve dilimlenerek yemeye hazır hale getirilir.
İsteğe göre tuz, biber veya limon suyu yapılabilir.
Yalnızca sarı renkli ve olgun meyvelerin yenmesi gerektiğinden bahsetmiştir. Eğer elinizdeki meyveler tam olgunlşamış çok sert ve yeşilse onları önce olgunlaştırmanız gerekmektedir.
Bunun için meyveleri güneş alan bir cam kenarına koyabilir ve ara sıra tersyüz ederek sararmalarını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca meyveleri tane karanfillerle birlikte bir kese kağıdına koyarak da olgunlaştırıp, yumuşatabilirsiniz.
En doğru meyveyi seçmek için dikkat edebileceğiniz birkaç önemli nokta vardır:
Ağır olan pepinolar, daha olgun ve dolgun tattadır. Yeşil değil sarı renktedir. Kabuk üzerindeki mor lekeler de olgunluğa işaret eder.
Kabuktaki çatlaklar ve bozukluklar daha az olgun ve daha az tatlı olmaya işaret eder.
Pepinolar, olgunlaşmaya başladıklarında, hafif bir meyve kokusu verirler. Kokusu yoksa, meyvenin daha az olgun olduğu düşünülebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…