Peru fasülyesi; mayokoba, peruano veya kanarya fasülyesi olarak da bilinen adından da anlaşılacağı üzere Peru’ya özgü bir bakliyattır.
Görüntüsü itibariyle kuru fasülyeyi andıran Peru fasülyesi bir hayli besleyicidir. Yumuşak, çabuk pişen, hafif ve kremsi bir dokudadır. Ancak henüz ülkemizde yaygın değildir.
Peruona çok çeşitli biçimde pişirilir ve servis edilir. Ana yemek gibi sunulabileceği gibi bir eşlikçi, meze olarak da hazırlanabilir.
Bol baharat ve otlarla uyumlu olan bu fasülye; güveçte de pişirilebilir ya da ön haşlamanın ardından tereyağında tatlandırılabilir.
1 fincan yaklaşık 50 gram fasülye için:
Mayokoba fasülyeleri temel besinler, özellikle lif ve demir açısından oldukça zengindir.
Bitki bazlı protein olarak kıymetlidir ve kalsiyum oranı dikkate değerdir. Buna karşın içeriğindeki yağ ve kalori oranı düşüktür.
Uzun süreli tokluk sağlar. Bu biçimde kilo kaybını destekler.
Diğer fasülyeler gibi Peru’ya özgü bu açık renki fasülyede kalp sağlığı üzerindeli olumlu etkileri ile anılır.
Açlığı ve tokluğu etkileyen ghrelin ve leptin hormonlarını düzenlemeye de yardımcı olur.
Mayokoba diğer fasülyelere benzer biçimde hazırlanabilir.
Genellikle bir gece önceden suya konarak fasulyeler yumuşatılır, pişme süresi kısaltılır, fasülyenin sağlık faydaları arttırılır ve olası gaz şikayetleri en aza indirilir.
Kuru fasülye yemeğine benzer biçimde etli ya da etsiz olarak tencere yemeği olarak pişirilebilir. Etin yanı sıra tarife soğan, sarımsak, -bulunabilirse Peru’ya özgü aji amarillo ezmesi eklenir.
Ya da gene Peru’ya özgü tacu tacu gibi tariflerde değerlendirilir. Tacu tacu soğan, sarımsak, baharatlı ají amarillo ile harmanlanmış pirinç ve peruano ile hazırlanan bir yemektir.
Genellikle kızarmış yumurta, olgun plantain (eşek muzu) ve Peru soğanı ile bir arada servis edilir.
Özetle Peru fasulyesi; lezzetli ve sağlıklı alternatif bir besindir. Dokusu kremsi ve tadı hafiftir. Bu nedenle genellikle daha güçlü aromalarla bir arada pişirilir. Güveç, tencere yemeği, dipsos ya da soğuk meze olarak hazırlanabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…