Pesketaryen beslenme, balık ve diğer deniz ürünleri dışındaki hayvansal ürünlerin tüketimini sonlandırarak ve bitkisel gıdaları ön plana çıkararak beslenme şeklidir. Bu beslenme biçimi, sağlık ve çevresel faydaları nedeniyle giderek popüler hale gelmektedir.
Bu tür bir beslenme vejeteryan bir diyetin balık ve deniz ürünleri eklenmiş hali olarak düşünülebilir.
Pesketaryen beslenmenin sağlık faydaları arasında kalp hastalığı, diyabet, kanser ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltmak, kilo kontrolüne yardımcı olmak ve sağlıklı bir sindirim sistemi sağlamak yer alır. Ayrıca, sürdürülebilir gıda üretimine katkıda bulunarak çevre dostu bir beslenme şekli olarak da öne çıkmaktadır.
Pesketaryen bir beslenme planı uygulamak istiyorsanız, sağlıklı bir şekilde beslenmek için yeterli miktarda protein, demir, çinko, kalsiyum, B12 vitamini ve diğer besinleri almanız önemlidir. Bu nedenle, iyi planlanmış bir pesketaryen diyeti, yeterli besin alımını sağlamak için dikkatli bir besin seçimi ve çeşitliliği gerektirir.
En basit haliyle, bir pesketaryen, kırmızı et veya kümes hayvanları yemeyen, ancak balık ve diğer deniz ürünlerini yiyen kişidir.
Pescatarian terimi İtalyanca balık anlamına gelen “pesce” ve “vejetaryen” kelimelerinin birleşiminden oluşur.
Ana protein kaynağı olarak deniz ürünleri önemli bir rol oynasa da; tam tahıllar, kabuklu yemişler, baklagiller ve sağlıklı yağlardan oluşan büyük ölçüde bitki bazlı bir diyettir.
Pek çok pesketaryen ayrıca süt ürünleri ve yumurta da tüketir. Ancak bunları diyetinin dışında tutanlar da vardır.
Biftek
Tavuk
Domuz eti
Kuzu
Hindi ise bu diyette hiç tüketilmeyenlerdir.
Tam tahıllar ve tahıl ürünleri
Fasülye, mercimek, tofu ve humus dahil olmak üzere baklagiller
Fındık ve fındık ezmesi, yer fıstığı ve tohumlar
Kenevir, chia ve keten tohumu dahil olmak üzere tohumlar
Süt ürünleri, yoğurt, süt ve peynir dahil
Meyveler ve sebzeler
Balık ve diğer kabuklu deniz ürünleri
Yumurta
Vejetaryenler hayvan eti yemezler. Dolayısıyla, bu tanıma göre balık ve deniz ürünleri vejetaryen değildir.
Lakto-ovo-vejetaryenler olarak bilinen bazı vejetaryenler, yumurta, süt ve peynir gibi bazı hayvansal ürünleri yerler. Yine de balık yemezler.
Vejeteryanlar, diyetlerine balık ve deniz ürünlerini dahil ederler, ancak yine de diğer hayvanların etinden kaçınırlarsa, pesketaryen olarak kabul edilirler.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…