Peygamber süpürgesi Çin tıbbında önemli bir yere sahip, ülkemizde de tarımı yapılan şifalı bir bitkidir. Ayrıca su kenarlarında kendiliğinden de yetişir.
Yaprakları hoş kokulu, çiçekleri sarıdır.
Latince ismi: Artemisia annua
Bilinen diğer yaygın isimleri yavşan otu ve pelin otudur.
Hasadı eylül ve ekim ayları boyunca yapılır. Hasadın, bitki çiçeğe dönmeden önce tamamlanması gerekir.
Bitki geleneksel tıpta başta ateş, iltihap, sıtma olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılır.
Bitkinin antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu da bilinmektedir.
Bitki, ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Özellikle sıtma için peygambersüpürgesi etken maddesi ile hazırlanan ilaçlar reçeteli olarak eczanelerde yer alır.
İlaç yapımı için uygun olan kısımları bitkinin toprak üstünde kalan kısımlarıdır.
Peygamber süpürgesi otunun bakteri ve mantar enfeksiyonları, artrit ve diğer eklem ağrıları, morluklar, sinir sıkışmaları ve burkulmalar için harici olarak cilde uygulandığı da bilinmektedir.
Harici kullanımlarda bitkinin yaprakları haşlandıktan sonra lapa hazırlanır ve bölgeye doğrudan uygulama yapılır.
Geçtiğimiz yıl içinde bitkinin temel maddesi olan artemisinin korona virüs üzerindeki etkililiğini test eden çalışmalar da yapılmıştır.
2020 yılında, Colombia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; bitkinin kurutulmuş yapraklarının demlenmesi ile hazırlanan özün, corona virüsün bir türüne karşı antiviral etki göstermekte başarılı olabildiği tespit edilmiştir.
Bitkinin yaprak kısımları yaygın biçimde kullanılmaktadır. Yapraklar kurutulduktan sonra demlenerek tüketilebilmektedir.
Bitkinin gövde ve yaprak kısımları ile tentür hazırlamak da bir diğer yöntem olarak karışımıza çıkmaktadır.
Tohumların ekimi için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Tohumlar doğrudan toprağa ekilebileceği gibi iç mekanda tohumdan fideleme yapıldıktan sonra toprağa aktarma biçiminde de yetiştirilebilir.
Peygamber süpürgesi tohumlarıdan en yüksek verim için tohum serpme yöntemi yerine tek tek ekim uygulanmalıdır.
Bitki yüksek ısıları tolere eder ve yoğun ve direkt güneşi sever.
Çok çeşitli toprak türlerine uyum sağlayabilir ve tolere edebilir. Ancak çok nemli toprak türlerinde bitkinin kök kısımlarında çürüme görülebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…