Pilea ya da uzun adı ile Pilea Peperomioides; yeşilin göz alıcı parlak tonundaki benzersiz yastığa benzeyen yapraklarıyla dikkat çeken bir evi bitkisidir.
Çin para çiçeği, UFO bitkisi, dostluk bitkisi veya misyoner bitkisi olarak da anılır.
Anlamı: Diğer bir adı çin para çiçeği olan bu bitki elbette bolluk, bereket, zenginlik ve finansal istikrar ile ilişkilendirilmektedir. Bulunduğu ortamlara parayı çektiğine inanılmaktadır.
GÜNEŞ SEVER Mİ?
Pilea, bir pencerenin yanında güneş alan bir noktada gelişen, az bakım gerektiren bir türdür.
Ancak çok fazla doğrudan güneş ışığı yaprakların yanmasına neden olabilir. Bitkiyi doğrudan güneş ışığından uzak tutmak en iyisidir.
Bununla birlikte, çok az ışık yaprakların solmasına ve bitkinin genel sağlığının zarar görmesine neden olabilir.
SU İHTİYACI
Bitkinize su vermeden önce, yüzeyin hemen altındaki toprağın nemli olmadığından emin olmak için topraktaki nem seviyesini kontrol etmek en iyisidir.
İlk sulamadan önce bitkinizin toprağını havalandırmayı da düşünebilirsiniz. Birçok yetiştirici, taşıma sırasında kaymayı önlemek için toprağı sıkıştırır, böylece havalandırma, toprağın nefes almasına, drenajın iyileştirilmesine ve toprak aşırı nemliyse nemin salınmasına yardımcı olabilir.
Pilea peperomioides toprağının üst 5 – 7 cm kısmının sulamalar arasında kurumasına izin verilmelidir.
Tipik olarak, bu bitkinin haftada bir kez derinlemesine sulanması yeterli olacaktır. Ancak bu, aldığı ışığın miktarına ve kalitesine bağlı olarak değişebilir.
Sarkık yapraklar bitkinin suya ihtiyacı olduğunun bir göstergesi olabilir, ancak sulamadan önce teşhisinizi doğrulamak için her zaman yüzeyin birkaç cm altındaki toprak nemini kontrol edin.
Her yönden eşit büyüme sağlamak için bitkinizi periyodik olarak döndürün ve bitkinin verimli bir şekilde fotosentez yapabilmesi için yaprakları sık sık temizleyin, tozunu alın.
Çoğlatma için iki yol vardır: Toprakta veya suda.
Toprak yönteminin oldukça kolaydır. Bitkinize bir süre baktıktan sonra büyük olasılıkla toprakta küçük sürgünler veya yavrular ürettiğini göreceksiniz.
Bu sürgünlerden birini çıkarın ve köklerinin bir kısmını da onunla birlikte aldığınızdan emin olun. Küçük bir saksıya aktarın ve rutin bakımını yapın.
Bakım esnasında unutmayın ki bitkinin kökleri oluşana kadar daha fazla suya ihtiyacı olacaktır.
Suda köklendirmek için, sadece bir yaprağı sapı ile alın ve iyi miktarda kök görünene kadar gövdeyi suda bekletin.
Kökler oluştuğunda onu küçük bir saksıya aktarabilirsiniz. Saksıya aktardıktan sonra bitkiye rutin bakımını yapabilirsiniz.
Pilea çiçek yapraktan çoğaltılması oldukça kolay olan bitkiler arasında yer alır.
Beyaz noktalar gözeneklerdir. Stoma olarak da bilinir. Gözeneklerden salınan su buharından kaynaklanan bir mineral kalıntısıdır. Bu bir zararlı veya mantar değiller, endişe gerektirmez.
Ortamındna memnun olan bitki zaman zaman çiçek açar. Bu çiçekler oldukça ufak, beyaz çiçeklerdir.
PİLEANIN SAKSI DEĞİŞİMİ
Daha küçük masaüstü bitkileri için, her 12-18 ayda bir saksı değişimi yapmanızı önerilir.
Tipik olarak, büyümeye izin vermek için çapı 5 -7 cm daha büyük olan bir saksı kabı seçmek iyi olur.
Bitkinizin mevcut boyutunu korumayı tercih ederseniz, aynı kaba yeniden saksılayın, yeni toprak sağlayın ve bazı kökleri ve yaprakları kesin.
llkbahar ve yaz ayları bitki en güçlü olduğu zamanlar olduğundan saksı değişimi için ideal zamanlardır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…