Portakal Yağı

Portakal Kabuğu Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Portakal kabuğu yağı; rahatlatıcı, fresh bir narenciye aroması sunar. Bu yağ, meyvenin dış kabuğunun soğuk pres yöntemi ile sıkılması ile elde edilir. Kısaca portakal yağı olarak da bilinir.

Bu keyifli esansiyel yağ oda kokularında, mumlarda, buhurdanlık yağı karışımlarında sık tercih edilir.

Ancak bu yağ hakkında yapılan bilimsel araştırmalar portakal yağının hoş bir kokudan çok daha fazlası olduğunu göstermiştir.

Portakal esansiyel yağı stres seviyelerini azaltmadan ve akne ile mücadeleye dek çok çeşitli amaçla kullanılabilir!

Portakal Yağı Faydaları Neler?

Sivileceler için Portakal Yağı

Portakal yağı sivilce için etkili limonen isimli bileşeni içerir. Limonen antiseptik, antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir ve sivilce oluşumunu engellemeye yardımcıdır.

2020 yılında yapılan ve yayınlanan bir araştırmaya göre; portakal esansiyel yağı vücutta iltihaplanmaya neden olan proteinler olan sitokinlerin miktarını azaltarak akne oluşumunu da azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Portakal esansiyel yağı sivilcelerin yanı sıra cilt lekeleri için de tercih edilmekte ve güzel neticeler verebilmektedir.

Şimdi Satın Al

Portakal Yağı Tüylenme Yapar mı?

Portakal ciltte ve yüzde tüylenmeye neden olan yağlar arasında değildir. Aksine ağda uygulaması sonrası seyreltilerek cilde uygulandığında tüylerin daha seyrek ve zayıf çıkmasını sağlayıcı bir etkisi olabilmektedir.

Portakal Yağı Anksiyete için

Araştırmalar, portakal esansiyel yağının kullanımını daha rahat hissetmekle ve kaygı seviyelerinin düşüşü ile ilişkilendirmektedir.

Yapılan bir araştırmaya göre portakal kabuğu yağını solumak karar verme ve sosyal davranışları etkileyen prefrontal korteksteki aktiviteyi harekete geçirici bir etki sağlamaktadır.

Ayrıca aynı araştırmada katılımcılar kendilerini yağı soluduktan sonra daha rahatlamış ve daha düşük seviyede kaygılı olarak ifade etmiştir.

Portakal Yağı Nasıl Kullanılır? Portakal Öz Yağı Cilde Sürülür mü?

Soğuk sıkım yöntem ile elde edilmiş ve henüz seyreltilmemiş portakal esansiyel yağı oldukça yoğun bir yapıdadır.

Bu hali ile doğrudan cilde uygulamaya uygun olmayan bu asidik yağ mutlaka baz bir yağ içinde seyreltilmelidir.

Yağı seyreltmek için genellikle hindistan cevizi yağı tercih edilir. Ancak zeytinyağı, susam yağı, badem yağı gibi başka taşıyıcı yağlar da tercih edilebilir.

1 tatlı kaşığı kadar baz yağ içine 3-4 damla portakal kabuğu yağı fazlasıyla yeterli gelecektir.

Bu hoş kokulu yağdan faydalanmanın bir diğer yolu da onu su dolu difüzör içine 5-6 damla kadar eklemek olabilir.

Portakal Yağı İçilir mi?

Eğer satın aldığınız yağ karışımlı ya da yalnızca harici kullanım amacı ile üretilemmiş ise portakal kabuğu yağı içilebilir özellikteki yağlardan bir tanesidir.

Bir su bardağı içme suyuna 2-3 damlayı geçmeyecek şekilde portakal yağı damlatarak tüketilebilir. Çok yoğun yapıdaki bu yağın seyreltilmeden içilmesi ise kesinlikle önerilmez.

Şimdi Satın Al

Portakal Yağı Nasıl Yapılır?

Evde uçucu yağ elde etmeniz olası değildir. Ancak maserat portakal yağını evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Bunun için portakalları soyun kabukları kullanmak üzere ayırın. Ayırdığınız kabukların olabildiğince iç beyaz kısımlarını temizleyin.Turuncu renkli yağlı kısımları ise rendeleyerek bir kavanoza aktarın. Rendelemek yerine ufak ufak kesmeyi de tercih edebilirsiniz.

Kavanozdaki kabukların üstüne geçecek kadar zeytinyağı ya da susam yağı ekleyin. Kavanozun ağzını kapatıp dinlenmek üzere direkt güneş alan bir yere koyun. Portakal kabuğu maserasyonu için 40 günlük bir bekleme süresi yeterli olacaktır.

40 gün sonunda yağınızı süzün ve yeniden şişeleyip güneş almayan bir yerde saklayın.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Çin Geveni Telomer İlişkisi

Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…

7 gün önce
  • Tarif

Fıstık Şeklinde Tatlı Tarifi

Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…

2 hafta önce
  • Saç Bakımı

Babassu Yağı Nedir? Saça Faydaları Nelerdir?

Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…

2 hafta önce
  • Sağlık

Kıvırcık Nane PCOS için Etkili mi? Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…

3 hafta önce
  • Tarif

Kimchi Baharat Karışımı Nasıl Hazırlanır?

Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…

1 ay önce
  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

1 ay önce