Propanediol

Propanediol Cilde Zararları Neler? Faydaları

Propanediol (Propandiol); kozmetik ürünlerinizden herhangi birinin içindekiler listesine baktığınızda yaygın karşılaşabileceğiniz bir kimyasalın  adıdır.

Bu kimyasal; pek çok kullanıma sahip doğal bir çözücüdür, bu nedenle genellikle kişisel ve güzellik bakım ürünlerinde bulunur.

Kozmetik ürünlerde de bulunan ve potansiyel olarak tehlikeli yan etkileri olan sentetik bir madde olan propilen glikolden çok daha güvenli bir seçenek olabileceği için son zamanlarda özellikle dikkat çekmektedir.

Peki bu çok amaçlı kimyasal topikal olarak yüzümüze ve vücudumuza uygulandığında gerçekten güvenli midir?

Propandiol Nedir?

Propandiol (1,3-propandiol olarak da adlandırılır), mısır şekerinden elde edilen doğal bir çözücü ve yumuşatıcıdır. Genellikle berrak ve kokusuzdur.

Propandiol formülü C3H8O2’dir. Propan-1,3-diol sınıfının en basit üyesi olarak kabul edilir.

Çözücü; yüz temizleyiciler, losyonlar, tonerler ve makyaj malzemeleri gibi kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde yaygın bulunur.

Kimyasal propilen glikole benzese de daha güvenli bir seçenek olduğu düşünülmektedir, bu nedenle kozmetik alanında oldukça fazla ilgi görür.

Propanediol Zararları Neler?

Bu çözücünün güvenliğine ilişkin çalışmalar sınırlıdır, ancak mevcut veriler, propandiolün kozmetik ve vücut bakım ürünlerinde topikal olarak kullanılmasının genellikle güvenli olduğunu ve yan etki riskinin düşük olduğunu göstermektedir.

Topikal cilt ürünlerinden küçük miktarlarda kullanıldığında solventin az yan etki gösterdiği bulunmuştur. Bazı durumlarda, insanlar kimyasalı topikal olarak kullandıktan sonra cilt tahrişi yaşamıştır.

Sıçanlarda, yüksek dozlarda çözücünün ölümcül olduğu kanıtlanmıştır, ancak bu, propandiol buharlarını soluduklarında olmuştur.

Kimyasalla ilgili EWG raporu, toksik veya zararlı olmasının beklenmediğini ve çevresel bir toksin olduğundan şüphelenilmediğini öne sürmektedir.

Propanediol Cilde Faydaları Neler?

Birçok işlevi için kozmetik ve vücut bakım ürünlerinde kullanılan çok yönlü bir bileşendir.

İşte faydaları:

Çözücü görevi görür.

Kozmetik formüllerde bulunan maddeleri çözebilen bir çözücü olarak yaygın olarak kullanılır.

Yumuşatıcı olarak çalışır.

Topikal olarak uygulandığında cildi nemlendiren doğal bir yumuşatıcıdır. Su kaybını azaltmak için çalışır ve cildi daha yumuşak bırakır.

Koruyucu görevdedir.

Cilt bakımı ve vücut ürünlerinde doğal bir koruyucu olarak çalışır. Ürünlerin raf ömrünü artırabilir ve kalıcı tazeliği teşvik edebilir.

Ürün dokusunu ve tutarlılığını iyileştirir.

Bileşen çözücü, koruyucu ve nemlendirici etkileri nedeniyle propandiol, doku ve kıvamı iyileştirmek için çeşitli ürünlerde kullanılır.

Solvent genellikle köpüklü yüz yıkamalarında kullanılır, çünkü hassas cilde sahip insanlar için faydalı olan köpük kıvamına katkıda bulunur.

Emilimi artırır.

Kimyasal, cildin yapısını değiştirerek bir penetrasyon arttırıcı olarak çalışır. Bu, cilt bakım ürünündeki diğer kimyasalların ve bileşenlerin cildin derinliklerine inmesine izin verir.

Aslında bu hem iyi hem de kötü bir özelliktir.Cildinizin ve saçınızın sağlığını etkileyebilecek faydalı kimyasalların emilimini artırır, ancak aynı zamanda o kadar da sağlıklı olmayan bileşenlerin cildinizde daha derinlere nüfuz etmesine izin verir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce