Protein tozu çeşitleri kullanımı günümüzde artık yalnızca profesyonel sporcuların kullanımı ile sınırlı değildir. Çeşitleri ise fazladır ve aslında çok farklı ihtiyaçlara yanıt verebilir.
Haydi gelin protein tozlarına, çeşitlerine daha yakından bakalım!
En basit anlatımı ile süt ürünleri, yumurta, pirinç veya bezelye gibi hayvansal veya bitkisel gıdalardan elde edilen konsantre protein kaynakları protein tozu olarak adlandırılmaktadır.
En yaygın 3 formu ise:
Tozlar en yaygın biçimde kas kütlesini artırmak, genel vücut kompozisyonunu iyileştirmek
ve yaşam tarzından dolayı ortaya çıkan protein ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılmaktadır.
Gelelim protein tozlarının çeşitlerine!
Kazein; sütte bulunan bir proteindir. Vücutta yavaş sindirir ve emilir.
Mide asidi ile etkileşime girdiğinde jelleşir. Bu biçimde mide boşalmasını yavaşlatır ve kan dolaşımında amino asit emilimini de geciktirir.
Budurum kasların amino asitlere kademeli, daha istikrarlı bir biçimde maruz kalmasını sağlar. Neticede kas proteini parçalanma oranını azaltır.
Araştırmalara göre kazein MPS’yi ve gücü arttırmada soya ve buğday proteininden daha etkilidir. Ancak peynir altı suyu proteininden daha az etkilidir.
Peynir altı suyu proteini de sütten gelir. Peynir yapım sürecinde pıhtılardan ayrılan sıvıdır. Protein açısından zengindir ancak aynı zamanda birçok insanın sindirmekte zorlandığı bir süt şekeri olan laktoz içerir.
Peynir altı suyu proteini konsantresi bir miktar laktoz tutarken, izolat versiyonu çok az laktoz içerir.
Peynir altı suyu hızla sindirilir ve dallı zincirli amino asitler bakımından zengindir.
Bu BCAA’lardan biri olan lösin, direnç ve dayanıklılık egzersizinden sonra kas büyümesini ve toparlanmasını teşvik etmede önemli bir rol oynar.
Amino asitler sindirildiğinde ve kan dolaşımına katıldığında, kas protein sentezi (MPS) ve yeni kas oluşumu için uygun hale gelirler.
Araştırmalar, peynir altı suyu proteininin kas kütlesini oluşturmaya ve korumaya yardımcı olabileceğini, sporcuların ağır egzersizden sonra toparlanmasına yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.
Bezelye protein tozu, özellikle vejetaryenler, veganlar ve süt ürünlerine veya yumurtaya alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler arasında popülerdir.
Temel amino asitlerden biri hariç tümüne sahip olan yüksek lifli bir baklagil olan bezelyeden yapılmıştır .
Bezelye proteini ayrıca BCAA’lar açısından özellikle zengindir.
Bir araştırma, bezelye proteininin peynir altı suyu proteininden daha yavaş, ancak kazeinden daha hızlı emildiğini kaydetmiştir.
Kenevir protein tozu , popülerlik kazanan başka bir bitki bazlı takviyedir.
Kenevir, faydalı omega-3 yağ asitleri ve temel amino asitler bakımından zengindir.
Bununla birlikte, lizin ve lösin amino asitlerinin çok düşük seviyelerine sahip olduğu için tam bir protein olarak kabul edilmemektedir.
Tüm protein tozları konsantre bir protein kaynağı sağlasa da, sizim vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şeyi verecek olanı doğru tercih etmek önemlidir.
Eğer amacının kas kütlenizi arttırmak ise araştırmalar, peynir altı suyu proteininin kas kütlesini ve toparlanmayı teşvik etme yeteneğini doğrulamaktadır.
Peynir altı suyu konsantresi peynir altı suyu izolatından daha ucuz olsa da ağırlıkça daha az protein içeriğine sahiptir.
Eğer amacınız kilo kaybı sağlamaksa kazein proteini, peynir altı suyu proteini veya ikisinin bir kombinasyonu, yağ kaybını teşvik etmek için en iyi protein takviyesi olabilir.
Eğer vegan veya vejeteryan bir diğeri sürdürüyor ve beslenmenize proteini dahil etmek istiyorsanız protein tozu çeşitleri arasından bezelye proteini, keten tohumu, kenevir tohumu proteini ya da bunların bir kaşımı ile kahverengi pirinç proteini sizin için en iyi tercihler olacaktır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…