Mantar

Puf Mantarı Zehirli mi? Yenir mi? Özellikleri

Puf Mantarı (bovista plumbea); Batı Avrupa’da yaygın olarak bulunan, gençken beyaz ve ilerleyen dönemde kahverengi olan küçük bir kabarık mantardır. Gençken yenilebilir. Genç bir numuneyi ayırt etmek daha zordur çünkü dışı tamamen beyazdır.

Derinin altında ne olduğunu görmek için onları kesmen gerekebilir, her zaman gri olmalıdır. Ancak bir süre sonra ampulün etrafındaki beyaz zar çıkar ve gri polen ampulü görünür hale gelir. Zamanla beyaz zar tamamen yok olur.

Puf Mantarı Özellikleri

Meyve Gövdesi

1-5 cm çapında, yuvarlak veya basık-yuvarlak, ince köklü, glebe altında steril doku yoktur.

Dış kabuk

Exoperidium ince, başlangıçta beyaz, krem, daha sonra kahverengi, meyve gövdesinin üst kısmında kirli beyaz, olgunlaşınca kırılıp dökülüyor, sadece alt kısımda kalıyor. İç kabuk Endoperidium yoğun, pürüzsüz, önce gri, daha sonra siyahımsı gri, kurşun grisi, çeliktir, olgunlaştığında meyve gövdesinin tepesinde sporların salınması için bir delik oluşur.

Et

Et başlangıçta beyaz, sarımsı-zeytin rengindedir, olgunlaştığında mor bir renk tonu ile kahverengidir, toz halindedir ve belirgin bir kokusu yoktur.

Sporlar

5,0–6,5 x 4,0–5,5 µm, oval, kalın duvarlı ve neredeyse pürüzsüz, merkezi bir yağ damlacığı ve 7,5–11,5 µm saplı. Kapillityum, iç içe geçmiş, ana dallar kalın duvarlı, esnek, hızla incelen, az ya da çok ikili olarak çatallanan, KOH’da koyu sarı renkli, iç içe geçmek yerine bireysel unsurlardan oluşur. Sporlar küçük bir apikal gözenek yoluyla salınır. Spor Kütlesi Kahverengi.

Doğal ortam

Yaz başından Eylül ayına kadar ormanlarda, çayırlarda, yol kenarlarında, tarlalarda, bahçelerde, fakir ve kumlu topraklarda yetişir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce