Psikoloji

RAIN Yöntemi Nedir? Nasıl Uygulanır?

RAIN yöntemi ya da R.A.I.N. metodu;  psikolog ve meditasyon öğretmeni Tara Brach tarafından geliştirilen bir farkındalık uygulamasıdır.

RAIN Yöntemi Nedir?

R (Recognize) – Neler olduğunu anlayın

A (Allow) – Hayatın olduğu gibi olmasına izin ver

I (Investigate) – İç deneyiminizi nezaketle araştırın

N (Non-identification) – Deneyimle özdeşleşmeme anlamlarını taşımaktadır.

4 basamaklı her bir adımın daha ayrıntılı olarak şöyle açıklanabilir:

R – Neler olduğunun farkına varın: RAIN yöntemindeki ilk adım, bedeninizde, zihninizde ve duygularınızda neler olup bittiğinin farkına varmaktır. Bunu, dikkatinizi şimdiki ana getirerek ve düşüncelerinizi, duygularınızı ve fiziksel duyumlarınızı fark ederek yapabilirsiniz.

A – Hayatın olduğu gibi olmasına izin verin: İkinci adım, şeyleri değiştirmeye veya kontrol etmeye çalışmadan tam olarak oldukları gibi olmalarına izin vermektir. Bu, durumla ilgili sahip olabileceğiniz herhangi bir direnişi veya yargıyı bırakmak anlamına gelir.

I – İç deneyimi nezaketle araştırın: Üçüncü adım, deneyiminizi merak ve nezaket duygusuyla araştırmaktır. Kendinize “Ben ne hissediyorum?” gibi sorular sorabilirsiniz. veya “Vücudumdaki bu his nedir?” ve deneyiminize yargılayıcı olmayan bir tavırla yaklaşın.

N – Deneyimle Özdeşleşmeme: Son adım, düşünceleriniz, duygularınız veya fiziksel duyumlarınız olmadığınızı hatırlamaktır. Bunun yerine, siz bu deneyimleri gözlemleyen farkındalıksınız. Bunu fark ederek, deneyiminizden biraz uzaklaşabilir ve ona kapılmaktan kaçınabilirsiniz.

Genel olarak, RAIN yöntemi, farkındalık ve öz şefkat geliştirmek için güçlü bir araçtır. Zorlu durumlarda bile daha büyük bir farkındalık ve kabul duygusu geliştirmenize yardımcı olabilir.

Öz Şefkat Nedir?

Öz-şefkat, kendimize şefkatli ve anlayışlı davranma yeteneği ve pratikleri olarak tanımlanabilir. Kendimize öz-şefkatli olduğumuzda, kendi kendimize nazik ve anlayışlı bir şekilde yaklaşırız ve kusurlarımızı kabul ederiz.

Bunun yanı sıra, kendimize karşı eleştirel veya acımasız davranmak yerine, kendimize desteğimizi artırırız ve kendimizi güçlü hissederiz.

Öz-şefkat, zihinsel sağlık ve iyi oluş için önemlidir ve stres, kaygı, depresyon ve başka zorluklarla baş etmek için etkili bir araçtır. Öz-şefkatli olmak, kendimize ve diğerlerine karşı daha merhametli olmamıza ve empati geliştirmemize yardımcı olabilir. Ayrıca, öz-şefkatli davranmak, kendimize daha fazla saygı ve sevgi hissetmemizi sağlayarak kendimizi daha iyi tanımamıza ve kişisel gelişimimizi artırmamıza yardımcı olabilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce