Rambutan, sıra dışı bir görüntüye sahip lezzetli tropikal bir meyvedir. Bu meyvenin anavatanı Endonezya ve Malezya’dır. Son yıllarda ülkemizde de üretimine başlanmıştır. Özellikle ülkemizin güneyinde, sıcak bölgelerde yüksek verim ile yetiştirilmektedir. Yerli üretim rambutan meyvesi ve rambutan tohumu bulmak mümkündür.
Bu kırmızı renkli, bir deniz kestanesini andıran, değişik meyve; tam bir C vitamini deposudur. Bakır içeriğine de sahiptir. Bağışıklık destekleyicidir.
Rambutanın Tadı Nasıldır?
Bu meyvenin tadı üzümü andırır. Tatlı Ekşi, hafifçe mayhoş bir lezzete sahiptir Yumuşak bir dokudadır, lezzetlidir.
Rambutan Nasıl Yenir?
Latince ismi cryptography olan bu meyvenin dış kabuğu soyularak yenir. İçinde irice bir çekirdeğe sahiptir, bu çekirdek de tüketilmez. Meyvenin yalnızca şeffaf, yumuşacık iç kısmı tüketime uygundur.
Bu meyvenin ısıtıldıktan sonra yenildiği de bilinmektedir.
Rambutan Yemenin Faydaları Nelerdir?
- Yalnızca lezzeti için bile tüketilebilecekken sağlık üzerinde de birçok olumlu etkiye sahip bir meyvedir.
- Bu yumuşak dikenli meyvenin en önemli özleliği antidiyabetik olmasıdır. Yapılan klinik araştırmalara göre rambutandaki fenolik ekstratlar, kandaki glikoz düzeyini kısa bir süre içinde düşürücü etkiye sahiptir.
- Antiseptik ve antibakteriyel meyvelerdendir. İçeriğindeki yoğun c vitamini ile beraber de hastalıklara karşı koruyucudur.
- Kabızlığa çaredir.
Hamilelikte Rambutan Tüketimi
Hamilelikte tüketiminde bir sakınca olmayan meyvelerdendir. Hatta aksine hamilelik sürecinde tüketimi önerilir. Bunun sebebi içerdiği yüksek demir miktarı ile anne adaylarının hemoglobin miktarını arttırıcı etki yapmasıdır.
Rambutan Tohumu Nasıl Ekilir? Nasıl Çimlendirilir?
Rambutan meyvesi, ülkemizde henüz az miktarda yetiştirildiğinden yüksek fiyat ile satılmaktadır. Uygun fiyata bu meyveyi tüketmek isterseniz kendiniz de ekip, hasat edebilirsiniz.
Rambutan tohumu, internet üzerinden kolayca temin edilebilir. Bu meyvenin tüm yetiştirme aşamalarında sıcak bir ortam yaratmak gerekir. Rüzgar, soğuk hava, aşırı yağmur, kar, don gibi zorlu hava koşulları altında bu meyveden verim alabilmek neredeyse imkansızdır.
Rambutanın Yan Etkileri Nedir?
Bu meyvenin bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Aşırı tüketiminde mide ve bağırsakları rahatsız edebilir, isale yol açabilir. Meyvenin çekirdeğinin tüketimi ise önerilmez.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.