Cilt Bakımı

Retinoid Retinol Farkı Nedir?

Retinoid; kollajen büyümesini uyarma, epidermal döngüyü hızlandırma ve iltihaplanmayı azaltma yetenekleri sayesinde akne, kırışıklıklar ve diğer birçok cilt sorununu tedavi ettiği klinik olarak kanıtlanmış bir bileşendir.

Bazı insanlar “retinol” ve “retinoid” kelimelerini birbirinin yerine geçebilirmiş gibi kullanırlar, ancak bunlar aynı şey değildir.

 Retinolleri ve retinoidleri klonlar olarak değil kuzenler olarak düşünebiliriz; bunlar birbiriyle ilişkilidir ancak aslında farklıdır.

Retinoid Nedir?

Retinoidler, cilt bakımında kullanılmak üzere retinoik aside dönüştürülen A vitamini türevleridir.

Retinoid, aslında hem reçetesiz retinol hem de reçeteli retinoidler için temel bir şemsiye terimdir.

Retinoidler, güzellik ürünleri satın alabileceğiniz hemen hemen her yerde satılmaktadır. Aynı zamanda onlarca yıldır kullanılan ve titizlikle incelenen cilt bakımı güçleridir.

Birçok retinoid topikal olarak uygulanır, ancak bazıları oral ilaçlardır.

Retinoidler antioksidanlardır ve kırışıklarla mücadelede mükemmel bir üne sahiptirler; cildin altında kollajen büyümesini teşvik ederek zamanla kırışıklıkları azaltırlar.

Retinoidlerin, hücre döngüsünü artırarak ve koyu lekeleri aydınlatarak cildin dokusunu ve tonunu iyileştirdiği kanıtlanmıştır.

Bazı retinoidler, akneden kurtulmaya yardımcı olur. İltihabı sakinleştirerek ve cilt hücresi büyümesini düzenleyerek sedef hastalığını tedavi edebilir.

En güçlü retinoidler, bir istisna dışında yalnızca reçete ile alınabilmektedir.

Retinol Nedir?

Retinol; reçeteli ilaçlar yerine çoğunlukla reçetesiz satılan ürünlerde kullanılan bir retinoid türüdür. Uzmanlara göre retinol süper etkili olsa da, moleküler düzeyde reçeteli retinoidlerden farklıdır.

Retinol ve retinoid -arasındaki büyük fark güçtür. Retinoller, aktif retinoik asit içeriğinin daha düşük bir konsantrasyonunu içerir.

Reçeteli retinoidler, çok daha yüksek bir aktif bileşen konsantrasyonuna sahiptir.

Reçetesiz satılan retinoller ester formlarındadır. Retinil palmitat, retinil linoleat, retinaldehit, propionik asit veya retinil asetat adları altında bileşen etiketlerinde retinol görmüş olabilirsiniz.

Bu ester formlarının aktif retinoik aside dönüştürülmesi için daha fazla adım gerekiR Dönüşüm ne kadar fazlaysa, ürün o kadar zayıf kabul edilir.

Retinol genellikle cildi nemlendirmek ve aydınlatmak için diğer bileşenlerle birleştirilir. Bu ürünler cilt üzerinde reçeteli retinoidlerden daha nazik olmasına rağmen, çok küçük miktarlarda aktif bileşen içerebilirler.

Retinoidlerle Hangi Ürünler Kullanılamaz?

Bazı bileşenler retinoidleri daha az etkili ve çok daha rahatsız edici hale getirebilir. Örneğin; enzoil peroksit ve alfa hidroksi asitler, tretinoin gibi belirli retinoidleri devre dışı bırakabilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Psikoloji

Varsayılan Etkisi (Default effect) Nedir? Örnekler

Varsayılan Etki (Default Effect), bireylerin seçim yaparken varsayılan (ön tanımlı) seçeneklere yönelme eğilimidir. Bu fenomen,…

10 saat önce
  • Sağlık

Anzarut – Astragalus Sarcocolla Gum Nedir?

Anzarut, bilimsel adıyla Astragalus Sarcocolla, baklagiller familyasına ait bir bitki türünün zamkıdır. Bu bitki, özellikle…

10 saat önce
  • Beslenme

Hünnaptan Neler Yapılır? Sirke Olur mu?

Hünnap, vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir ve çeşitli tariflerde kullanılabilir. Hem taze hem…

10 saat önce
  • Tarif

Enginar Sirkesi Tarifi

Enginar Sirkesi Tarifi Malzemeler 1 kg taze enginar (taze ve sap kısımları ile birlikte) 1…

10 saat önce
  • Sağlık

Ellerimde Kırmızı Noktalar Çıktı, Neden Olabilir?

Ellerinizde beliren kırmızı noktalar, çeşitli sağlık durumlarının belirtisi olabilir. Bu noktaların nedeni, ciltteki irritasyonlardan enfeksiyonlara,…

1 gün önce
  • Sağlık

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? İçindekiler

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? Doğal protein tozu karışımı, genellikle bitkisel veya hayvansal kaynaklı gıdalardan…

1 gün önce