Retinol

Retinol ve C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?

Retinol ve C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?

Retinol Nedir?

Retinol; cilt hücrelerini yenilemek, serbest radikallerle savaşarak kollajeni korumak ve kırışıklıkları, ince çizgileri ve görünür gözenekleri azaltmak için cildin daha derin katmanlarını dolgunlaştırmak için sıklıkla cilt bakım ürünü olarak kullanılan bir A vitamini türevidir.

Pek çok insan retinolün cildi incelttiğini düşünür, ancak aslında dermisi, daha derin cilt tabakasını kalınlaştırır. Sadece çizgileri ve kırışıklıkları iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda hiperpigmentasyonu iyileştirir, akneyi tedavi eder, pürüzlü bölgeleri yumuşatır, dolaşımı artırır ve genel cilt dokusunu iyileştirir.

Retinol genellikle retinoidlerle karıştırılır, bu nedenle retinolün aslında bir tür retinoid olduğunu anlamak yararlı olabilir. Retinoidlerle iki farklı biçimde olabilir:

  • retinoik asit
  • retinol

C Vitamini Nedir?

C vitamininin serbest radikalleri nötralize ederek cildi koruyan ve savunan güçlü bir antioksidan olduğunu bilinir. Cilde zarar veren ve strese sokan reaktif molekülleri temizler.

C vitamininin antioksidan özellikleri de cildin doğal yenilenme sürecine yardımcı olur. Ton ve dokuyu iyileştirmek, koyu lekeleri aydınlatmak, kollajen üretimini teşvik etmek ve donuk cildi aydınlatmak gibi pek çok şekilde cilde fayda sağlayabilir.

C vitamininin retinoidlerle – daha özel olarak retinolle – bazı örtüşen etkileri vardır,  ancak bunlar o kadar  öngörülebilir değildir.

Cildi gençleştirmeye yardımcı olan bir ürün arayan kişilere genellikle retinoidler önerir. Ancak retinolün cildi tahriş ettiği durumlarda, tipik olarak retinoidler kadar etkili olmadığı uyarısıyla, alternatif olarak C vitamini serumu önerir.

Peki gelelim asıl sorumuza:

Retinol ve C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?

Dermatologlar, cilt bakım rutininin bir parçası olarak hem retinol hem de C vitaminini kullanmanın bir sorun olmadığını söylüyor. Yaşlanma söz konusu olduğunda bu ikilinin güçlü bir kombinasyon olduğunu vurguluyor.

Ancak C vitamini ve retinol bir arada kullanıldığında dikkatli olmak gerektiği konusunda da uyarıyor.

Potansiyel tahriş riskinden kaçınmak için ürünleri üst üste cilde uygulamak önerilmiyor. Bunun yerine, sabahları C vitamini ve geceleri retinol kullanımı öneriliyor.

Retinolü ve C Vitaminini Birleştirmenin Faydaları Neler?

Bu ikisini birlikte kullanmak daha pürüzsüz, daha parlak bir cildi beraberinde getirebilir.

C vitamini kolajen üretiminini korur ve desteklerken, retinol cilt hücrelerini yeniler ve kolajeni uyarır. Her ikisi de pigmentasyonu azaltır ve renk bozulmasını aydınlatır.

Bu birlikteliğin faydaları marjinal olsa da, sadece retinol kendi başına da çok etkilidir.

Cildiniz bu ikiliyi birleştirdiğinizde tahriş olmuyorsa ve eşleştirmeden katma değer görüyorsanız, iyi bir tercih olabilir. Ancak elbette bu kombinasyon her cilt tipine uygun değildir.

Retinol ve C Vitamini Birleştirmenin Yan Etkileri Neler?

Cilt bakımı rutininizin bir parçası olarak hem C vitaminini hem de retinol kullanmaya karar verirseniz, özellikle ürünleri üst üste uygularsanız karşılaşabileceğiniz en yaygın yan etki tahriştir. Ancak geceleri retinol ve sabahları C vitamini kullanarak bu tahrişi önleyebilirsiniz.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce