Rhodiola rosea (rodiola); hem fiziksel hem de psikolojik olarak strese karşı direncimizi artırmaya yardımcı olan adaptojen bitkilerden bir tanesidir.
Rhodiola rosea; yüksek rakımlı, oldukça soğuk, düşük oksijenli bölgelerde yetişir. Ülkemizde ise yaygın bilinen, tanınan ve kullanılan bir bitki değildir. İskandinavya, Çin, Rusya, Sibirya ve Alaska’da yaygındır. Bitkinin etkin madde gücü yetiştiği bölgeye göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Arktik kök, altın kök, gül kökü ve kral tacı bilinen diğer isimleridir. Bitki gül ailesinin bir üyesi değildir, sukulent cinsidir. Hoş kokuludur.
Rhodiolanın biyoaktif bileşikleri ise şöyledir:
Rhodiola, geleneksel tıpta yorgunluğu gidermek,
zihinsel odaklanmayı ve fiziksel dayanıklılığı arttırmak,
duygusal refahı, doğurganlığı ve daha fazlasını desteklemek için kullanılmaktadır.
Bitkinin sağlık yararlarının çoğunun, monoaminlerin ve beta-endorfinlerin aktivitesi üzerindeki etkisiyle ilgili olduğu düşünülmektedir.
Modern araştırmalar, rhodiolanın en yaygın geleneksel kullanımlarının çoğunu desteklemektedir.
Genel olarak güvenli, toksik olmayan ve bağımlılık yapmadığı düşünülen bitki, yine de sadece önerilen doza göre alınmalıdır.
Doz aşımı veya aşırı duyarlılık ağız kuruluğu, baş dönmesi, uyuşukluk veya aşırı uyarılma semptomlarına neden olabilir.
Hamile ve emziren anneler için rhodiolanın güvenliği hakkında güvenilir bilgi mevcut değildir, bu nedenle kaçınılması önerilir.
Malzemeler
Hazırlanışı
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…