Riboflavin

Riboflavin Nelerde Var? B2 Vitamini Eksikliği

Riboflavin; B2 vitamini ya da G vitamini olarak da adlandırılır. 8 adet B vitamininden bir tanesidir.  Tüm B vitaminleri, vücudun yiyecekleri (karbonhidratları) enerji üretmek için kullanılan yakıta (glikoz) dönüştürmesine yardımcı olur.

Genellikle B-kompleks vitaminleri olarak adlandırılan bu B grubu vitaminleri, vücudun yağları ve proteini metabolize etmesine de yardımcı olur. Sağlıklı bir karaciğer, cilt, saç ve gözler için B kompleks vitaminleri gereklidir.

Ayrıca sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olurlar. Tüm B vitaminleri suda çözünür, yani vücut onları depolayamaz.

Vücut için enerji üretmenin yanı sıra riboflavin, vücutta serbest radikaller olarak bilinen zararlı parçacıklarla savaşan bir antioksidan görevi görür. Serbest radikaller hücrelere ve DNA’ya zarar verebilir ve yaşlanma sürecinin yanı sıra kalp hastalığı ve kanser gibi bir dizi sağlık durumunun gelişmesine katkıda bulunabilir.

Riboflavin gibi antioksidanlar serbest radikallerle savaşabilir ve neden oldukları hasarın bir kısmını azaltabilir veya önlemeye yardımcı olabilir.

Vücudun B6 vitamini ve folatı kullanabileceği formlara dönüştürmesine yardımcı olmak için de B2 vitamini gereklidir. Büyüme ve kırmızı kan hücresi üretimi için de bu vitamin önemlidir.

Dengeli bir diyetle beslenen çoğu sağlıklı insan, yeterince riboflavin alır. Bununla birlikte, yaşlı insanlar ve alkolikler, riboflavin eksikliği riski altında olabilir. Riboflavin eksikliğinin belirtileri şunları içerir:

Tükenmişlik hissi

Sindirim problemleri

Ağız köşelerinde çatlaklar ve yaralar

Şişmiş macenta renkli dil

Göz yorgunluğu

Boğazda şişlik ve ağrı

Işığa duyarlılık

Katarakt

Yavaş büyüme

B2 vitamini, diğer besinlerle birlikte normal görme için önemlidir. İlk çalışmalar, riboflavin’in, bulanık görmeye yol açabilen göz merceğinin hasar görmesi olan kataraktı önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Migren B2 Vitamini İlişkisi

Çeşitli araştırmalar, migreni olan kişilerin riboflavin alarak migrenin sıklığını ve süresini azaltabileceğini düşünmektedir.

Çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma, günde 400 mg G vitamini almanın migren ataklarının sayısını yarı yarıya azalttığını göstermiştir.

Riboflavin B2 Vitamini Nelerde Var?

Bira mayası

Badem

Sakatatlar

Kepekli tahıllar

Buğday tohumu

Yabani pirinç

Mantarlar

Soya fasülyesi

Süt

Yoğurt

Yumurta

Brokoli

Brüksel lahanası

Ispanak

Riboflavin içerine sahip gıdaları korumak için yiyecekler ışıktan uzakta saklanmalıdır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

9 saat önce
  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

1 gün önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce