Saçta egzama en belirgin biçimde kafa derisindeki beyaz pullanma ile göze çarpar.
Saçta oluşan egzama seboreik dermatit olabilir. Bu tür egzama ileri seviye kepek olarak da adlandırılır. Bu tip saç egzaması en yaygın olandır.
Saç egzamalarında kafa derisinde kızarıklık, iltihaplanma ve yoğun kaşıntı görülebilir.
Saçta görülen egzama uzun yıllar devam eden geçmek bilmeyen inatçı bir sorun olabilir. Bazı vakalarda ise bu egzama kısa süre saçta görülür ve hiçbir müdahale gerektirmeden kendiliğinden kaybolur.
Saç egzaması stres, hormonlar ve çeşitli hastalıklar tarafından tetiklenebilir bir deri sorunudur. Genetik yatkınlık sebebiyle bazı kişilerde görülme riski daha yüksek olabilmektedir.
Toplumda oldukça yaygın biçimde görülür ve kesin sebebi tam olarak bilinememektedir. Kadınlara kıyasla erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Sedef hastalığı, rosacea ve akneye eğilimli olan kimselerde saç egzaması görülme riski de daha yüksektir.
Vücudun bağışıklık ve sinir sistemine saldıran Parkinson, HIV benzeri hastalıklardan muzdarip olan kişilerde görülme olasılığı da daha yüksektir.
Ayrıca:
Saçta görülen egzama zamanla yüz, burun, kaşlar ve göz kapakları gibi vücudun diğer yağlı bölgelerini de etkileyebilir.
Kepeklenme saçta egzamanın sadece semptomlarından bir tanesidir.
Ciltte kızarıklık, saç derisinde kırmızı lekelenmeler, pul pul dökülme ve yoğun kaşıntı saçta egzamanın diğer semptomlarıdır.
Saç egzaması için özel olarak üretilen şampuanlar akla gelen ilk çaredir. Bu şampuanlar pullanmayı ve kaşıntıyı azaltıcı etkiye sahiptir.
Fakat çoğu zaman bu şampuanların tedavi edici bir etkileri bulunmamaktadır.
Saçta egzama şampuan içeri genellikle
Saç egzamasına karşı bazı doğal yağlar kullanılabilir. Bu yağlar semptomları ve şikayetleri azalmaya yöneliktir.
Saçta kaşıntı, pullanma, kızarıklık ya da kaşıntı rahatsız edici olmaya başladığında zaman kaybedilmeden uzman hekimlerden destek alınmalıdır.
Saç egzamasını teşhis etmek için özel olarak geliştirilmiş bir test bulunmamaktadır. Bunun nedeni bu hastalığa neden olan mantarların herkesin saç dokusunda belirli bir orandan bulunmasıdır.
Detaylı fiziksel muayene sonucunda uzman hekim tarafından diğer cilt hastalıkları elenerek seboreik dermatit teşhisi konabilir.
Egzamanın çok kaşıntılı geçtiği durumlarda kaşıntıya saç dökülmesi de eşlik edebilmektedir.
Bu dökülme bölgesel kelleşmelere sebep olabileceği için zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.
Doğru tedavi ile kaybedilen saçların geri kazanılması mümkün olabilmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…