Sağlık

Sağlıklı Yağlar Nelerdir? Sağlıksız Yağlar Nelerdir?

Sağlıklı Yağlar Nelerdir? Sağlıksız Yağlar Nelerdir?

Temel olarak, iki grup yağ vardır: doymuş ve doymamış. Her grup içinde birkaç yağ türü daha vardır.

Sağlıklı Yağlar Nelerdir?

İyi adamlarla başlayalım — doymamış yağlar. Doymamış yağlar, çoklu doymamış yağ asitlerini ve tekli doymamış yağları içerir. Hem tekli hem de çoklu doymamış yağlar, aşırıya kaçmadan tüketildiğinde ve doymuş veya trans yağların yerine kullanıldığında, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

Çoğunlukla bitkisel yağlarda bulunan çoklu doymamış yağlar, hem kandaki kolesterol düzeylerini hem de trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Çoklu doymamış yağ türlerinden biri, potansiyel kalp sağlığı faydaları çok dikkat çeken omega-3 yağ asitleridir.

Omega-3’ler yağlı balıklarda (somon, alabalık, yayın balığı, uskumru), ayrıca keten tohumu ve cevizde bulunur. Ve en etkili, “uzun zincirli” tip omega-3’leri içeren balıktır.

Diğer “iyi adam” doymamış yağlar, kalp hastalığı riskini azalttığı düşünülen tekli doymamış yağlardır. Akdeniz ülkeleri, başta zeytinyağı şeklinde olmak üzere bunlardan çokça tüketir ve bu besin bileşeni, bu ülkelerdeki düşük kalp hastalığı seviyeleriyle tanınır.

Tekli doymamış yağlar tipik olarak oda sıcaklığında sıvıdır, ancak soğutulursa katılaşır. Zeytinde bulunabilirler; Avokado; fındık; Badem; Brezilya fındığı; Kaju fıstığı; Susam taneleri; kabak çekirdeği; kanola ve fıstık yağında bulunabilirler.

Sağlıksız Yağlar Nelerdir?

Az miktarda tüketilmesi gereken iki tür yağ vardır: doymuş ve trans yağ asitleri. Her ikisi de kolesterol seviyelerini yükseltebilir, arterleri tıkayabilir ve kalp hastalığı riskini artırabilir.

Doymuş yağlar, hayvansal ürünlerde (et, kümes hayvanı derisi, yüksek yağlı süt ürünleri ve yumurta) ve hindistan cevizi ve hurma yağı gibi oda sıcaklığında sıvı olan bitkisel yağlarda bulunur.
İki tür trans yağ vardır: süt ve ette az miktarda bulunan doğal olarak oluşan tür; ve sıvı yağlar “kısmen hidrojene” yağlara sertleştirildiğinde ortaya çıkan yapay tür.

Özellikle az yağlı süt ürünleri ve yağsız etleri seçerseniz, doğal trans yağlar endişe kaynağınız değildir. Amerikan diyetindeki asıl endişe yapay trans yağlar. Kızartma, unlu mamuller, kurabiyeler, kremalar, krakerler, paketlenmiş atıştırmalık yiyecekler, mikrodalgada patlamış mısır ve bazı margarinlerde yaygın olarak kullanılırlar.

Bazı uzmanlar bu yağların doymuş yağlardan bile daha tehlikeli olduğunu düşünmektedir.
Araştırmalar, küçük miktarlarda suni trans yağların bile LDL “kötü” kolesterolü artırarak ve HDL “iyi” kolesterolü azaltarak kalp hastalığı riskini artırabileceğini göstermiştir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce