Samhain, 31 ekim tarihinde başlayıp 1 kasım tarihinde ise sona eren, uzak coğrafyalarda günümüzde bile coşkuyla kutlanan bir festivaldir.
Shadowfest, strega, martinmas ve hallowmas isimleriyle de anılır.
Festival kışın gelişine işaret eder. Aynı zamanda bu tarih yılın son hasatına denk gelir.
Festival bir yandan hüzün taşır. Toprak ekip biçme işleri bu zamanlarda sona erer. Yılın karanlık dönemine girilir.
Yaşayanlar ile ölülerin en yakın olduğunu dönemin Samhain dönemi olduğu düşünülür. Aynı zamanda kötü ruhların da yaşayanlara en yakın durduğu zamanın bu olduğuna inanılır.
Kötü ruhlardan korunmak için değerli taşlar, tılsımlar kullanılır. Çeşitli ritüeller yapılır. Adaçayı tütsüsü, lavanta tütsüsü, bal kabağı, katır tırnağı, elma, amber, zencefil ve tarçın Samhain ritüellerinde sıkça kullanılan doğal bitkilerdir.
Özellikle adaçayı tütsüsü ve lavanta tütsüsü gelenekte önemli bir yer tutar.
Şimdi İnceleÇeşitli renklerdeki mumlarda bu ritüellerin olmazsa olmazları arasındadır. Mumların renkleri hava, su, toprak ve ateş elementlerini temsil eder.
Festivalde, ebedi yaşam döngüsü vurgulanır ve geçmişte yaşayanlar, atalar anılır. Gelecek hasatların bereketli olması için dualar edilir.
Samhain festivali bir kelt pagan geleneğidir. Samhain ardından dışarıdaki yaşam sınırlandırılır, yaşam yoğun biçimde hane içlerinde devam edecektir.
Samhain cadılar bayramı kutlamalarının asıl kaynağıdır, bu geleceğin atası olarak düşünülebilir.
Geleneğe özel sofralar kurmak ve bu güne özel bir menü hazırlamak da festivalin bir parçasıdır. Samhain menüleri et ağırlıklıdır. Kabak gibi turuncu renkli sebze ve meyvelerde sofraları süsleyenler arasındadır. Masa düzeni için siyah bir masa örtüsü tercih edilir ve kaybedilirler için de masaya tabaklar ve kadehler konur.
Cadılar bayramının temsili cümlesi “oyun mu şeker mi?” de kaynağını Samhain’den alır.
Geleneğe göre çocuklar, atalarını temsil eder ve gezdikleri evleri kutsarlar. Gezilen evlerden toplanan şekerler, hasat edilen, istiflenen ve kış boyunca tüketilecek olan yiyecekleri simgeler.
Samhain gibi beltaine de şaman geleceğine ve şaman takvimine göre en önemli günlerdendir. Beltaine ilk baharın gelişinin, ilk çiçek açısının kutlandığı zamandır. 1 mayıs tarihinde beltaine kutlamaları yapılır. Danslarla, şarkılarla kutlanır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Doğal yağlar cilt bakımında altın çağını yaşıyor. Ancak her doğal yağ, her cilt tipi için…
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…