Sarı Kantaron ve Kırmızı Kantaron Farkı Nedir?
Sarı kantaron ve kırmızı kantaron doğada kendiliğinde yetişen yakın akraba fakat iki farklı tür bitkidir. Kırmızı kantaronun çiçekleri pembe yada mor, sarı kantaronun çiçekleri ise sarı renktedir.
Bu iki tür kantaronun da zeytinyağı içinde bekletilerek yanı maserasyon yöntemi ile şifalı yağı hazırlanır. Her iki türün yağı da oldukça etkili ve faydalıdır.
Kırmızı ya da sarı kantaronla hazırlansın elde edilen yağın rengi parlak kan kırmızı renktedir. Elbette yağı doğru biçimde, taze halde hazırlamış olmak bu noktada büyük önem taşır.
Kuru çiçekler yağa yeterli kırmızı rengi vermez ve kuru çiçeklerle hazırlanan yağların etkisi azdır.
Kırmızı kantaron yağını sarı kantaron yağından göz kararı ile ayırt etmez çok güç hatta neredeyse imkansızdır. Yağların renkleri, dokuları ve kokuları çok benzer yapıdadır.
Yağların kullanım alanları benzerlik gösterse de belli başlı konularda birinin diğerine kıyasla tesiri daha yüksek olabilmektedir.
Örneğin sarı kantaron yağı yanık izlerinde, cilt lekelerinde, yatak yaralarında, pişiklerde, ameliyat izlerinde kırmızı kantaron yağına kıyasla daha etkili bir çözüm sunar.
Buna rağmen kırmızı kantaron ile hazırlana yağ da bu amaçlarla ciltte kullanılabilir.
Aynı şekilde kırmızı kantaron yağı mide şikayetlerinde; reflü, gastrit gibi şikayetlerde sarı kantarona kıyasla daha çok tercih edilir. Ve daha etkilidir. Hatta kırmızı kantaron çiçeği mide otu ismiyle de bilinir.
“Kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden hazırlanması, sarı kantaron yağının kurutulmuş bitkilerden hazırlanması yağlar aradaki farktır” söylemi kesinkes yanlıştır.
Sarı Kantaron Yağıİki yağın kullanımında farklılıklar olduğu gibi bu iki bitkinin taze ve kurutulmuş halde kullamında da farklılıklar vardır.
Örneğin sarı kantaron çiçekleri çay olarak demlenerek doğal bir yatıştırıcı olarak kullanılır. Fakat kırmızı kantaronun böyle bir etki alanı yoktur.
Sarı kantaron çiçeğinin hafif ve orta düzen depresyon üzerinde etkileri klinik deneyler ile de desteklenmektedir.
Sindirimi destekleyici, balgam söktürücü, hazımsızlık giderici etkiler ise her iki tür çiçek içinde geçerlidir.
Kırmızı Kantaron YağıBu iki türe ek olarak üçüncü bir kantaron çiçeği daha vardır. Mavi mor renkteki bu tür kantaron çiçeği mavi kantaron ya da peygamber çiçeği olarak bilinir. Ve bu türün de maserasyon yöntemi ile yağı hazırlanır. Bu kantaron geleneksel tıpta sıklıkla öksürük, nefes darlığı, hazımsızlık ve ishal gibi şikayetlerde kullanılır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…