Satavari, Shatavari,shatawari, satavar, şatavari ya da diğer adı ile Hint kuşkonmazı Ayurveda tıbbının en öne çıkan bitkilerinden bir tanesidir.
Bu nadide, tırmanıcı bitkinin özellike kök kısımları kıymetlidir. Kuşkonmaz ailesinin bir üyesidir.
Latince ismi: Asparagus racemosus
Diğer isimleri: Majjige Gadde, Sadavare, Satomul, Satamuli, Sainsarbel, Satmooli, Sathavari, Nunggarei, Vari, Pali, Chhotta Kelu, Shakakul, Shaqaqul
Shatavari, adaptojen besinlerden de bir tanesidir. Bu da köklerin, vücudumuzun stresle baş etmesine yardımcı olabileceği anlamına gelir. Stres hem duygusal hem de fiziksel düzeyde olabilir.
Şimdi Satın AlSatavari doğurganlığı desteklediği ve özellikle dişi üreme sistemi için çeşitli sağlık faydaları olduğu düşünüldüğü için öne çıkar.
Bunun yanı sıra sporcu performansını arttırmak, böbrek taşlarından kurtulmak, depresyonla baş etmek, kan şekerini düşürmek, mide ülserini iyileştirmek, kronik öksürükten kurtulmak gibi çok çeşitli sebeplerle de kullanıldığı bilinmektedir.
Anksiyete ve depresyonla mücadele de gene bu köklerin öne çıktığı bir konudur.
Cellular and Molecular Neurobiology dergisinde yayınlanan bir makaleye göre shatavari hem sıçanlarda hem de insanlarda kaygıya dahil olan serotonin ve gama-aminobütirik asit (GABA) sistemleri ile etkileşime girerek kaygıyı azaltmaktadır.
Başka bir hayvan araştırmasına göre shatavari kemirgenler üzerinde doğrudan antidepresan etkileri göstermektedir.
Şimdi Satın AlÜreme bozuklukları tedavisini desteklemek, menapoz ve adet dönemi şikayetlerini en aza indirmek; Hint tıbbınında Hint kuşkonmazının belki de en sık tercih edildiği konulardandır.
2018 yılında yayınlanana bir makaleye göre satavari kökleri hormonal dengesizlikleri ve polikistik over sendromu (PCOS) gibi durumları iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir.
Başka bir çalışma ise içinde shatavarinin de bulunduğu 4 doğal bitkiyi kapsayan bitkisel karışımın menapoz şikayetlerini azaltıp azaltamayacağına bakmıştır. Bu çalışmaya göre katılımcılar bu bitkisel karışımı düzenli bir süre kullandıktan sonra menapoza bağlı sıcak basması ve gece terlemesi gibi şikayetlerde azaltma olduğunu bildirmiştir.
Çalışmada kullanılan diğer ayurvedik bitkiler Commiphora (Mür), Aswagandha (Hint ginsengi) ve Guduchi Bitkisidir.
Bitkinin bir diğer kullanım alanı alkol bırakma süreçleri boyuncadır. Bitkinin yüksek adaptojenik etkisi alkol bırakma süreçlerindeki alkol yoksunluğuna bağlı semptomları azaltmada yardımcı olabilmektedir.
Şimdi Satın AlShatavari demans yönetiminde faydalı olabilir. Antioksidan, antiinflamatuar ve nöroprotektif özelliklere sahiptir. Sinir hücrelerinin hasar görmesini engelleyebilir.
Ghee ile karıştırılmış Shatavarinin, meme dokusunun büyümesini iyileştirdiği ve üreme sistemini canlandırdığı için meme boyutunun artmasına yardımcı olabilir. Meme gelişiminin ilk aşamalarında günlük masaj meme büyümesini destekler.
Bu bitki hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanılır. Genel zayıflığı ve güçsüzlüğü azaltmak ve cinsel sağlığı korumak için erkekler için de oldukça faydalıdır. Bu, Shatavari’nin Vajikarana (afrodizyak) özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…