Bal

Şekerlenen Bal Nasıl Düzeltilir?

Şekerlenen bal ya da kristalleşen bal; bal için doğal bir süreçtir. Bu durum, balın doğal biçimde içindeki şekerin kristalleşmesi sonucu oluşur. Bu durumun nedeni ise genellikle balın sıcaklık değişiklikleri veya nem seviyelerindeki farklılıklardan kaynaklıdır.

Şekerlenmiş bal yenilebilir durumdadır ve tadı değişmez, ancak kristalli yapı yenmesini zorlaştırır ve keyifsizdir.

Ancak bu durumu eski haline döndürmek de oldukça kolaydır. Bunun için aşağıdaki yöntemlerden birini deneyebilirsiniz:

Şekerlenen Bal Nasıl Düzeltilir?

Sıcak Su Yöntemi: Şekerlenmiş balı cam bir kavanoza koyun ve kavanozu sıcak su dolu bir tencereye oturtun. Balın içindeki kristaller eriyene kadar kavanozu ara sıra karıştırarak ısıtın. Ancak bu yöntemde balın aşırı ısınması, balın doğal özelliklerinin bozulmasına neden olabilir. Balı asla KAYNATMAYIN. (Sıcaklık ideal biçimde 40 – 45 derece olmalıdır.)

Güneş ışığı yöntemi: Bu yöntem hızlı değil ancak oldukça sağlıklıdır. Güneşli bir pencereye veya sıcak bir günde balı dışarıya koyun. Güneşten gelen ısı balı ısıtır ve kristalleri yavaş yavaş eritir.

Mirodalga ile: Balı mikrodalgada düşük ayarda 20 ila 30 saniye ısıtın ve her 10 saniyede bir karıştırın. Balı aşırı ısıtmaktan kaçının çünkü bu, lezzetini ve besin değerini kaybetmesine neden olabilir. Balı asla METAL KAPAK ile mikrodalgaya koymayın.

Bal Neden Şekerlenme Yapar?

Bal, doğal bir şeker kaynağıdır ve içeriğinde çeşitli şekerler, özellikle de früktoz ve glukoz bulunur. Balın şekerleşmesi, içindeki şeker kristallerinin birbirine bağlanması sonucu oluşur ve bu olağan bir süreç olarak kabul edilir.

Gerçek bal şekerlenir mi? sorusunun cevabı da evettir, bu orijinal ballar için normal ve kabul edilebilir bir durumdur. Sağlığa bir zararı yoktur. Kristalleşme ya da şekerlenme olarak anılan süreç balın kalitesine de bir zarar vermez. Ancak bu kristalleşmeyi ortadan kaldırmak için uygulanan yöntemler -kaynatma gibi- balın kalitesini düşürebilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

2 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

2 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

2 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

2 ay önce