Selam Otu (lovage); Akdeniz bölgesine özgü çok yıllık bir bitkidir ancak aynı zamanda dünyanın diğer bölgelerinde de yer yer yetiştirilebilmektedir.
Apiaceae familyasına aittir. Bu aile de havuç, maydanoz, dereotu, kişniş, rezene ve anason gibi bitkiler de yer alır.
Latince ismi: Levisticum officinale
Geleneksel tıpta ve mutfak bitkisi olarak uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Bitkinin yaprakları, sapları ve tohumları yemek pişirmede kullanılır. Bitkinin aroması kereviz ve maydanoza benzer. Oldukça güçlü, belirgin ve keskin bir tada sahiptir.
Geleneksel tıpta selam otu; sindirim sorunları, solunum yolu enfeksiyonları ve cilt rahatsızlıkları dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.
Bazı araştırmalar, bitkinin anti inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olabileceğini ve ayrıca yüksek tansiyon için doğal bir çare olma potansiyeline sahip olabileceğini öne sürmektedir.
Bitki yayın biçimde Avrupa ve Asya’nın belirli bölgelerinde de yetişebilir. Ülkemizde de yetişir.
Dünyada genellikle bahçelerde yetiştirilir ve ayrıca ticari olarak yemek pişirmek ve şifalı bir bitki olarak kullanılmak üzere yetiştirilir.
Ancak bu tür faliyetler bitkinin ülkemizde mutfak kullanımı çok kısıtlı olduğundan yaygın değildir.
Lovage nemli, iyi drene edilmiş toprağı ve kısmen ila tam güneşe maruz kalmayı tercih eder.
1,8 metreye kadar uzayabilir ve kerevizi andıran büyük, koyu yeşil, parlak yaprakları vardır.
Bitki tohumdan ya da fideden kolaylıkla çoğaltılabilir.
Fidenden ya da tohumdan selam otu yetiştirmeyi düşünüyorsanız onlar için günde en az 6 saat güneş alan ve zengin, iyi drene edilmiş bir yer ayarladığınızdan emin olun!
Bitki büyüdükçe bükülmesini veya kırılmasını önlemek için kazıklarla desteklemek gerekebilir. Büyüme mevsimi boyunca gerektiği kadar sapları ve yaprakları keserek hasat edilebilir.
Bitki genellikle tatlı değil tuzlu tariflerde kullanılır:
Özellikle Almanya’da ve Orta Avrupa’nın diğer bölgelerinde genellikle çorba ve güveçlerde baharat olarak kullanılır.
Patates, havuç ve pırasa gibi sebzelerle iyi eşleşir ve et sularına lezzet derinliği katabilir.
Btikinin yaprakları doğranarak yeşil salatalara eklenebilir. Patates salatalarında ve diğer salatalarda da kullanılabilir.
Lovage, özellikle tavuk veya dana eti gibi et yemeklerine eşlik eden sosları tatlandırmak için kullanılabilir.
Buharda pişirilmiş veya kavrulmuş sebzelerde, özellikle havuç, yaban havucu ve şalgam gibi kök sebzelerde baharat olarak kullanılabilir.
Balık ve deniz ürünleri yemeklerine, özellikle limon veya diğer narenciye tatları içerenlere taze, otsu bir tat katabilir.
Selamotu bitkisi güçlü ve baskın aromalı bir bitkidir; bu nedenle her zaman ölçülü olarak kullanılmalıdır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…