Şevketi bostan; ak kız, bostan otu, kenger, sakız otu isimleriyle de anılan Ege bölgesinde doğada kendiliğinden yetişen lezzetli bir ottur. Tadı ve kokusu anasonu anımsatır.
Bu ot sadece lezzeti ile değil sağlık üzerindeki sayısız olumlu etkisi ile de nam salmıştır.
Kenger SakızıBitkinin çok çeşitli isimleri vardır. Akkız, bostanotu, kenger, sakızotu, şevket otu, süt dikeni bunlardan bazılarıdır.
Deve dikeni ile yakın akraba olan bostan otu görüntü olarak deve dikenine de çok benzer. Fakat bu iki ot küçük ayrıntılar ile biribirinden ayrılır. Deve dikeni genellikle mor renkli çiçekler açarken, şevket otu sarı renkli çiçeklere sahiptir.
Mevsiminde taze taze toplanan şevketibostan otu kuzu etine çok yakışır.
Elinizde malzemeler var ise yapımı da pratiktir.
Tarifin en zahmetli kısmı şevketi bostanları temizleme aşamasıdır. Tam da bu nedenler şevketi bostanlar genellikle pazarlarda ayıklanmış, temizlenmiş halde satılırlar. Sizde otunuzu temizlenmiş halde alırsanız bu zorlu aşamayı atlatmış olursunuz.
Gelelim tarife; 250 gr parça kuzu etimizi zeytinyağında kavurarak işe başlayalım. Et miktarı damak tadınıza göre arttırılabilir ya da azaltılabilir.
Etler suyunu çekmeye başlayınca 1 küçük soğan ve 3-4 diş sarımsağı da tencereye ilave edelim.
Soğanlar yarı yarıya kavrulduğunda güzelce yıkayıp doğradığımız yarım kg bostan otunu da ekleyelim. Azıcık su, tuz, biber ilave edelim.
Ocağı biraz kısıp, tenceremizi kapatalım.
Ara ara suyunu kontrol edip, karıştıralım. Etler tam olarak yumuşadığında ocağı kapatalım. Kuzu etli şevketibostan hazır! Afiyet Olsun!
Bostan otu romatizma ve eklem ağrılarına karşı yöre halkı tarafında yaygın biçimde kullanılır ve ağrıları azalttığı düşünülür.
Bu amaçla genellikle otlar haşlanarak yoğurtla bir arada tüketilir.
Şevket Otları ayıklanıp una bulandıktan sonra yağda pişirilerek de meze olarak Ege mutfaklarında servis edilir.
Otu toplaması oldukça zahmetlidir çünkü bitki dikenli yapıdadır. Mutlaka eldiven ile toplama yapmak gerekir. Bitki yaprakları bir araya getirilip köküyle birlikte çekilerek toplanır. Bitkinin temizlemesi de bir hayli zahmetlidir.
Kasım aralık aylarında ilk kez tezgahlarda yerini alır. Havalar ısınana dek, bahar aylarına kadar doğadan toplanabilir.
Ekim için yaz ortası beklenir. Haziran ayının 15’inden sonra Ağustos ortasına dek şevket otu tohumu ekimi yapılabilir.
Şevket otunun gebelik boyunca tüketimi ile ilgili yeterli bilgi ve araştırma bulunmamaktadır.
Bu kıymetli doğal sakız da şevketi bostan (kenger) bitkisinin kök kısımlarından elde edilmektedir. Sağlık üzerindeki çeşitli faydaları için tercih edilir. Özellikle ağız ve diş sağlığına olumlu etkisi vardır.
Kenger Sakızı
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Hızlı tempolu dünyamızda dinlenme ve rahatlama anları bulmak zor olabilir. Uyku Olmadan Derin Dinlenme (NSDR),…
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…